Διερεύνηση του εθισμού των εφήβων στην χρήση του διαδικτύου και στην χρήση οθόνης κατά την διάρκεια της πανδημίας Covid-19 - Λουρίδα, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Εισαγωγή: Η ενασχόληση των εφήβων στην χρήση του διαδικτύου και στην χρήση οθονών κατά την διάρκεια της πανδημίας εκτοξεύτηκε σε ποσοστό 50% σε σύγκριση με την περίοδο πριν την πανδημία. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να διερευνηθεί αν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της αύξησης της χρήσης του διαδικτύου από τους εφήβους και της χρήσης οθόνης κατά την διάρκεια της πανδημίας, καθώς και αν υπάρχει αύξηση εμφάνισης περιστατικών διαδικτυακού εθισμού που συσχετίζονται με την περίοδο της πανδημίας. Μέθοδος: Τον πληθυσμό της μελέτης αποτέλεσαν έφηβοι 12 έως 16 ετών εγγεγραμμένα μέλη του παιδιατρικού ιατρείου της 2ης Τ.ΟΜ.Υ. Κορίνθου και ο καθορισμός του δείγματος πραγματοποιήθηκε μέσω τυχαιοποιημένης έρευνας. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μέσω της συμπλήρωσης προτυπωμένων ερωτηματολογίων και ηλεκτρονικά με την μορφή Google Forms. Προκειμένου να πραγματοποιηθεί προσδιορισμός του ποσοστού των εφήβων στο διαδίκτυο τους χορηγήθηκε το Internet Addiction test της Young.Για την στατιστική ανάλυση χρησιμοποιήθηκε το πρόγραμμα Microsoft Office Excel και SPSS 26.0.0.0. Το επίπεδο στατιστικής σημαντικότητας των ελέγχων ήταν σε επίπεδο στατιστικής σημαντικότητας 0,05% . Αποτελέσματα: Το 71,3% του δείγματος φάνηκε ότι παρουσιάζει ήπια εθιστική συμπεριφορά χρήσης του διαδικτύου ενώ σε 220 συμμετέχοντες δεν βρέθηκε να υπάρχει έφηβος εθισμένος στο διαδίκτυο. Το 92,3% απάντησε ότι δαπανεί περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο κατά την διάρκεια της πανδημίας σε σύγκριση με την περίοδο πριν την πανδημία, ενώ το 41,4% δήλωσε ότι όταν βρίσκεται συνδεδεμένος στο διαδίκτυο χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το 35,5% τα διαδικτυακά παιχνίδια. Συμπεράσματα: Τα υψηλά ποσοστά ήπιας εθιστικής συμπεριφοράς των εφήβων που βρέθηκαν στην μελέτη αλλά και σε άλλες μελέτες μέσω της ανασκόπησης της βιβλιογραφίας εντείνουν την ανάγκη για δημιουργία στρατηγικών πρόληψης ενάντια στο διαδικτυακό εθισμό. Η πανδημία Covid-19 δείχνει ότι επηρεάζει την χρήση του διαδικτύου στους εφήβους, καθώς το 92,3% του δείγματος θεωρεί ότι δαπανεί περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο κατά την περίοδο αυτή σε σύγκριση με την περίοδο πριν την πανδημία.
Αριθμός Εισαγωγής: 013306 cd
Keywords: Έφηβοι -- Ελλάδα; Έφηβοι -- Ψυχική υγεία -- Ελλάδα; Διαδίκτυο, Εθισμός στο -- Ελλάδα; Διαδίκτυο -- Ψυχολογικές απόψεις -- Ελλάδα; COVID-19 (Ασθένεια) -- Ψυχολογικές απόψεις -- Ελλάδα; c; Έφηβοι; Εθισμός; Διαδίκτυο; Covid-19; Teenagers; Addiction; Internet; Covid-19