Προϋπολογισμός & Απολογισμός Δήμων: Αριθμοδείκτες ανάλυσης οικονομικών στοιχείων Μελέτη περίπτωσης Δήμου Θέρμης - Μαΐδου, Ελένη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία επιχειρείται η ανάλυση των οικονομικών στοιχείων ενός δήμου, όπως αυτά προκύπτουν από τον Προϋπολογισμό και τον Απολογισμό του, με τη χρήση των κατάλληλων αριθμοδεικτών. Σε πρώτη φάση εξετάζεται το θεσμικό πλαίσιο που αφορά στην κατάρτιση και εκτέλεση του προϋπολογισμού και τις αρχές που τον διέπουν. Στη συνέχεια παρουσιάζονται τα έσοδα και τα έξοδα ανά κατηγορία και οι διαδικασίες κατάρτισης και έγκρισης του προϋπολογισμού. Στο ίδιο πλαίσιο γίνεται αναφορά στην παρακολούθηση της εκτέλεσής του και τις ενέργειες που απαιτούνται προς το σκοπό αυτό, καθώς και τις διαδικασίες αναμόρφωσής του και παρουσιάζονται οι διαδικασίες έγκρισης του Ταμειακού Απολογισμού του. Ακολουθεί η παρουσίαση των αριθμοδεικτών που χρησιμοποιούνται για τη μελέτη και αξιολόγηση των οικονομικών στοιχείων του προϋπολογισμού και του απολογισμού. Στο προτελευταίο κεφάλαιο αναλύεται η μελέτη περίπτωσης του δήμου Θέρμης με την ανάλυση του προϋπολογισμού και του απολογισμού της χρήσης 2016, η οποία είναι και η τελευταία για την οποία υπάρχει εγκεκριμένος απολογισμός και οικονομικές καταστάσεις. Τέλος παρουσιάζονται τα σχετικά συμπεράσματα και ορισμένες προτάσεις για τη βελτίωση του διοικητικού μοντέλου.
Budget and financial review of local Authorities Financial analysis Case Study: Municipality of Thermi.
Keywords: Τοπική αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Προϋπολογισμός; Δημόσια διοίκηση--Ελλάδα; Προϋπολογισμός; Απολογισμός; Δήμοι; Χρηματοοικονομική ανάλυση