Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση ως μέσον εκσυγχρονισμού της διοίκησης & του κράτους - Τζίφα, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία μελετάται η εισαγωγή των τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών στη δημόσια διοίκηση και οι νέες διοικητικές πρακτικές που απορρέουν (e-governance), τα οφέλη και οι υπάρχουσες δυσκολίες, ο τρόπο με τον οποίο η ηλεκτρονική παραγωγή και διανομή των υπηρεσιών (ηλεκτρονικό εμπόριο, ηλεκτρονικό επιχειρείν, ηλεκτρονική υγεία, ηλεκτρονική εκπαίδευση ηλεκτρονική δικαιοσύνη κλπ.) δύναται να οδηγήσει στον εκσυγχρονισμό του κράτους και της διοίκησης. Επίσης, εξετάζεται ο τρόπος με τον οποίο η επίτευξη της αναδιοργάνωσης των δημοσίων υπηρεσιών μέσω των τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών, στηρίζει την εξελισσόμενη διοικητική μεταρρύθμιση μιας χώρας, οδηγεί στην επανασύνδεση του πολίτη με το κράτος και τη διοίκηση, κατακτά την εμπιστοσύνη των πολιτών προς το κράτος και ενισχύει την ενεργή συμμετοχή, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των πολιτών. Επιπρόσθετα, μελετώνται διάφορα είδη – τρόποι αξιολόγησης και οι δράσεις άλλων χωρών ευρωπαϊκών και μη, με έμφαση στην Ευρώπη. Τέλος, επισημαίνεται για την ελληνική περίπτωση η ανάγκη για τη συνεργασία μεταξύ των πληροφοριακών συστημάτων, των διαδικασιών και φορέων του δημόσιου τομέα, η επίτευξη της διαλειτουργικότητας, εντός συγκεκριμένου θεσμοθετημένου πλαισίου, η οποία θα παγιώσει την διοικητική μεταρρύθμιση στη χώρα μας και θα συνεισφέρει στην ανάπτυξη.
Μ.Δ.Ε. 2
Keywords: Ηλεκτρονική διακυβέρνηση; Τεχνολογία και κράτος--Ελλάδα--Διοίκηση και οργάνωση; Ηλεκτρονική διακυβέρνηση; Τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών; Διαλειτουργικότητα; Εκσυγχρονισμός; Δημόσια διοίκηση; Κράτος