Πιλοτική Μελέτη για τη Στάθμιση της σύντομης εκδοχής του Ερωτηματολογίου Συναισθηματικής Νοημοσύνης ως Χαρακτηριστικό Γνώρισμα της Προσωπικότητας - Σταματοπούλου, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2015)
Σκοπός: Η συγκεκριμένη μελέτη αποτελεί μέρος του γενικότερου εγχειρήματος της στάθμισης της σύντομης εκδοχής του ερωτηματολογίου της Συναισθηματικής Νοημοσύνης ως Γνώρισμα (TEIQue-sf) στην Ελλάδα. Σκοπός της είναι η πιλοτική εφαρμογή του ερωτηματολογίου σε Ελληνικό πληθυσμό και η προκαταρκτική εκτίμηση της αξιοπιστίας και της εγκυρότητας αυτού. Υλικό και μέθοδος: Το δείγμα αντλήθηκε από τον γενικό ενήλικο πληθυσμό της Αθήνας και της Σπάρτης. Συνολικά διανεμήθησαν 130 ερωτηματολόγια και συμπληρώθηκαν τα 111 (ποσοστό ανταπόκρισης 85,4%). Για τον έλεγχο της αξιοπιστίας του TEIQue-sf χρησιμοποιήθηκαν ο συντελεστής εσωτερικής συνέπειας Cronbach's alpha και η μέθοδος ελέγχου-επανελέγχου (test-retest). Ο έλεγχος της εγκυρότητας του ερωτηματολογίου επιτεύχθηκε με την εκτίμηση της εγκυρότητας όψεως (face validity). Το αμφίπλευρο επίπεδο στατιστικής σημαντικότητας ορίστηκε ίσο με 0,05. Η ανάλυση των δεδομένων πραγματοποιήθηκε με το IBM SPSS 21.0. Αποτελέσματα: Συνολικά, το ερωτηματολόγιο εμφάνιζε αρκετά καλή εσωτερική συνέπεια (Cronbach's alpha=0,83 και 0,88 για την αρχική και την επαναληπτική μέτρηση αντιστοίχως). Σε όλες τις περιπτώσεις ο συντελεστής ενδοταξικής συσχέτισης ήταν εξαιρετικά υψηλός (>0,89) και οι συντελεστές συσχέτισης Spearman εφαρμόζοντας την μέθοδο ελέγχου-επανελέγχου και για τα 30 στοιχεία ήταν μέτριοι έως αρκετά υψηλοί (από 0,53 έως 0,85) και εμφάνισαν στατιστική σημαντικότητα (p<0,001), γεγονός που φανερώνει υψηλή αξιοπιστία του ερωτηματολογίου. Η εγκυρότητα όψεως του ερωτηματολογίου ήταν αρκετά ικανοποιητική με τους συμμετέχοντες να αποφαίνονται υπέρ της δυνατότητας κατανόησης και σαφήνειας αυτού. Τέλος, από τους δημογραφικούς παράγοντες το εκπαιδευτικό επίπεδο παρουσίασε στατιστικά σημαντική συσχέτιση με τη συνολική ΣΝ ως Γνώρισμα (p=0,001). Συμπεράσματα: Στο στάδιο της προκαταρκτικής δοκιμής του στον ελληνικό πληθυσμό, το ερωτηματολόγιο της ΣΝ ως Γνώρισμα - σύντομη μορφή (TEIQue-sf), παρουσίασε αποδεκτή αξιοπιστία και εγκυρότητα, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να προχωρήσουμε τη διαδικασία της στάθμισής του στην Ελλάδα.
Keywords: Ερωτηματολόγιο; Συναισθηματική νοημοσύνη; Questionnaires; Emotional intelligence; Ερωτηματολόγιο της Συναισθηματικής Νοημοσύνης ως Γνώρισμα –σύντομη εκδοχή (ΤΕΙQue-sf); Αξιοπιστία; Εγκυρότητα; Trait Emotional Intelligence Questionnaire- short form (ΤΕΙQue-sf); Reliability; Validity