Η συμβολή των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης στις τοπικές κοινωνίες. Η περίπτωση της πιερίας. - Μαυρίδου, Σοφία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Η παρούσα διπλωματική διερευνά τη συμβολή των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης στις τοπικές κοινωνίες, με αναφορά στην περίπτωση του νομού Πιερίας. Στο θεωρητικό μέρος γίνεται λόγος για τις περιφερειακές ανισότητες στην Ελλάδα, και στην αναγκαιότητα άσκησης περιφερειακής πολιτικής και το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ακολούθως, γίνεται αναφορά στη φυσιογνωμία του νομού Πιερίας και στην αγροτική ανάπτυξη, εστιάζοντας στα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης των περιόδων 1991-1993, 1994-1999, 2000-2006 και 2007-2013. Στο πλαίσιο της αξιολόγησης, έγινε μελέτη της συμβολής των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης στις τοπικές κοινωνίες και ειδικότερα στην περιοχή της Πιερίας. Για το σκοπό αυτό έγινε ανάλυση ερωτηματολογίου, το οποίο δόθηκε σε δείγμα 15 επιχειρήσεων / φορέων και ακολούθησε η στατιστική ανάλυση των δεδομένων.
Keywords: Περιφερειακός προγραμματισμός; Αγροτική ανάπτυξη; Τοπική ανάπτυξη; Οικονομική ανάπτυξη; Αγροτική πολιτική; Πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης; ΕΣΠΑ; Τοπικές κοινωνίες; Περιφερειακές ανισότητες; Περιφερειακή πολιτική