Διατροφή Και Κατάθλιψη Των Ηλικιωμένων Στο Νομό Λακωνίας - Τούρλας, Ευάγγελος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2015)
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας έρευνας ήταν η διερεύνηση της συσχέτισης του Μεσογειακού Διατροφικού Προτύπου και της καταθλιπτικής συμπτωματολογίας σε δείγμα ηλικιωμένων ατόμων, κατοίκων του νομού Λακωνίας. Υλικό και μέθοδος: Η παρούσα έρευνα διεξήχθη από τον Οκτώβριο του 2013 έως τον Δεκέμβρη του 2014. Οι διατροφικές συνήθειες εκτιμήθηκαν με βάση ένα ημι-ποσοτικοποιημένο ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων, το MedDietScore. Η καταθλιπτική συμπτωματολογία εκτιμήθηκε με βάση τη σύντομη μορφή της γηριατρικής ψυχομετρικής κλίμακας κατάθλιψης, Geriatric Depression Scale( GDS, εύρους 0-15). Αποτελέσματα: Στη μελέτη έλαβαν μέρος 101 άτομα άνδρες και γυναίκες άνω των 65 ετών μόνιμοι κάτοικοι του νομού Λακωνίας οι οποίοι προσεγγίστηκαν στα ΚΑΠΗ του νομού. 74,3% των ηλικιωμένων δεν παρουσίαζαν καταθλιπτική συμπτωματολογία. 17,8% παρουσίαζε μετρίου βαθμού καταθλιπτική συμπτωματολογία και 7,9% των ατόμων παρουσίαζε σοβαρή καταθλιπτική συμπτωματολογία. Οι γυναίκες παρουσίαζαν μεγαλύτερη καταθλιπτική συμπτωματολογία από τους άνδρες. Η κακή οικονομική κατάσταση σχετίζεται θετικά με την καταθλιπτική συμπτωματολογία(p<0,001) και η χηρεία το ίδιο(p=0,033). Ο βαθμός υιοθέτησης του MedDietScore (p=0,238) δεν συσχετίζεται άμεσα με την εμφάνιση καταθλιπτικής συμπτωματολογίας, συσχετίζεται όμως με την ηλικία (p=0,034) και το επάγγελμα (p=0,030). Η συσχέτιση των επιμέρους τροφών με την καταθλιπτική συμπτωματολογία έδειξε ότι τα άτομα που κατανάλωναν λιγότερες μερίδες λαχανικών(p=0,045) καθώς και τα άτομα που κατανάλωναν περισσότερες μερίδες κόκκινου κρέατος και προϊόντων του(p=0,019), εμφάνιζαν μεγαλύτερη καταθλιπτική συμπτωματολογία συγκριτικά με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Συμπεράσματα: Ο βαθμός υιοθέτησης συγκεκριμένων διατροφικών συνηθειών δε δύναται να συσχετιστεί με την καταθλιπτική συμπτωματολογία. Οι επιμέρους όμως διατροφικές προτιμήσεις φαίνεται να έχουν μια συσχέτιση. Σε ένα κόσμο που η ηλικιακή πυραμίδα αναστρέφεται ραγδαία κάθε στοιχείο που μπορεί να βοηθήσει στην κατεύθυνση της υγιούς γήρανσης του πληθυσμού είναι πολύτιμο και πρέπει να ληφθεί υπόψη για τον μελλοντικό σχεδιασμό δράσεων για την πρόληψη νοσηρών καταστάσεων.
Keywords: Διατροφή; Διατροφικές διαταραχές στην τρίτη ηλικία; Κατάθλιψη στην τρίτη ηλικία; Nutrition; Nutrition disorders in old age; Depression in old age; Μεσογειακή διατροφή; Ηλικιωμένοι; Κατάθλιψη; Ενεργός γήρανση; Υγιής γήρανση; Mediterranean diet; Elderly; Depression; Active aging; Healthy aging