Επανορθωτική δικαιοσύνη και εμπειρική αξιολόγηση της συνδιαλλαγής κατά τη μεταχείριση των ανήλικων παραβατών στην Ελλάδα - Μαλλούχου, Αφροδίτη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Η επανορθωτική δικαιοσύνη εισέρχεται ως μία εναλλακτική προσέγγιση στα πε δία της εγκληματολογίας και της θυματολογίας, προσδοκώντας να μεταβάλει το πλαί σιο του ποινικού δικαίου, προσφέροντας ένα νέο, ανθρωποκεντρικό πρότυπο αντε γκληματικής πολιτικής στον τομέα της παραβατικότητας ανηλίκων. Σε διεθνές επίπε δο τα ποινικά συστήματα, ειδικά όσα ασχολούνται με τη μεταχείριση των νεαρών παραβατών, διανύουν μια πορεία εκσυγχρονισμού υιοθετώντας τις συνεχώς εξελισσό μενες αποκαταστατικές πρακτικές και αμφισβητώντας τις κατασταλτικές, με το ενδια φέρον να στρέφεται στην πρόληψη της παραβατικής δράσης και της θυματοποίησης. Στη χώρα μας, ο ν.3189/2003 αποτέλεσε μια καινοτομία για το ελληνικό δίκαιο. Η συνδιαλλαγή ανάμεσα στον ανήλικο δράστη και στο θύμα για έκφραση συγγνώμης και εν γένει για εξώδικη διευθέτηση των συνεπειών της πράξης, εισήχθη ως αναμορφωτικό μέτρο – μεταξύ άλλων – στο συγκεκριμένο νομοθέτημα, το οποίο και όρισε η διαμεσολάβηση να υλοποιείται από την Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων. Στην παρούσα διατριβή εξετάζεται το θέμα της νεανικής παραβατικότητας και της ποινικής μεταχείρισής της, παράλληλα με την προσέγγιση της επανορθωτικής δικαιοσύνης και διερευνώνται οι απόψεις λειτουργών/επαγγελματιών που υπηρετούν στο ΣΠΔΑ, σχετικά με τη μεταχείριση των ανήλικων παραβατών, εστιάζοντας στο αναμορφωτικό μέτρο της συνδιαλλαγής, καθώς και εμπλεκόμενων μερών που βίωσαν τη συγκεκριμένη διαμεσολαβητική διαδικασία. Μέσα στην αποκαταστατική οπτική το θύμα μιας άδικης πράξης αποκτά συγκεκριμένη υπόσταση και λαμβάνει φωνή σε ρόλο «πρωταγωνιστή», ενώ παράλληλα δίνεται μια μοναδική ευκαιρία στον ανήλικο δράστη να συνδιαλλαγεί συνειδητοποιημένα μαζί του σε μια οικειοθελή και βιωματικά αλληλεπιδραστική επαφή, αναλαμβάνοντας την ευθύνη να αποκαταστήσει τη βλάβη, το αίσθημα αδικίας και τον πόνο που προκάλεσε. Η έρευνα που υλοποιήθηκε συμβάλλει στη διερεύνηση της πραγματικότητας που συνοδεύει την εφαρμογή του μέτρου πανελλαδικά, στοχεύοντας αφενός στην άρση των δυσκολιών που δυσχεραίνουν τη μεταφορά του στην πράξη και αφετέρου στην εξασφάλιση και μεγιστοποίηση της ευεργετικής του δράσης, προκειμένου να επιστραφεί στον ανήλικο παραβάτη η δυνατότητα μιας ζωής με προοπτική σε μια ανοιχτή κοινωνία συμπερίληψης που θα του επιτρέψει να ονειρευτεί ξανά…
Αριθμός Εισαγωγής: 013418 cd
Keywords: Ανήλικοι παραβάτες -- Ελλάδα; Ανήλικοι -- Νομικό καθεστώς, νόμοι, κ.λπ. -- Ελλάδα; Δικαιοσύνη ανηλίκων, Απονομή της -- Ελλάδα; Εγκληματικότητα ανηλίκων -- Ελλάδα; Ανήλικος παραβάτης; Επανορθωτική / αποκαταστατική δικαιοσύνη; Συνδιαλλαγή ανήλικου δράστη - θύματος; Διαμεσολάβηση; Επιμελητής ανηλίκων; Juvenile offender; Reparative / restorative justice; Juvenile offender - victim reconciliation; Mediation; Juvenile probation officer