Στρατηγικός σχεδιασμός δήμου Αγρινίου - Ζαρέντης, Δημήτριος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Η παρούσα εργασία εκπονήθηκε με σκοπό να αποτυπώσει την διαδικασία του στρατηγικού σχεδιασμού του Δήμου Αγρινίου μέσα από την ανάλυση συγκεκριμένων βημάτων από τη διεθνή βιβλιογραφία ώστε να εκπονηθεί ο στρατηγικός σχεδιασμός. Στην εργασία περιγράφεται ένα θεωρητικό μέρος για τον στρατηγικό σχεδιασμό ευρύτερα και για τα επιχειρησιακά προγράμματα των δήμων και η υποχρέωση εκπόνησής τους από την πολιτεία ώστε να αποτελέσουν ένα σαφή προγραμματισμό για την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα των δήμων και μία πηγή κρατικής ‘παρακολούθησης’ ώστε να συλλέγονται στοιχεία για ένα ενιαίο κρατικό στρατηγικό σχέδιο. Η μέθοδος που ακολουθήθηκε βασίστηκε σε προσωπική συνέντευξη από τον Γ.Γ. του Δήμου Αγρινίου και πάνω στην ανάλυση αυτών των βημάτων, τα οποία είναι, η εισαγωγή και συμφωνία στο στρατηγικό σχεδιασμό, η ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης του οργανισμού, η ανάλυση των εμπλεκόμενων μερών, η διατύπωση της αποστολής των αξιών και των εντολών του οργανισμού, η ανάλυση του εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος με τα εργαλεία της SWOT και PEST Analysis, η ανάλυση των στρατηγικών θεμάτων και ο σχεδιασμός αυτών, η υιοθέτηση του σχεδίου, η διατύπωση του οράματος, η υλοποίηση αυτού και τέλος η αναθεώρηση αν υπάρχει. Διεξήχθη έρευνα με την μορφή δομημένου ερωτηματολογίου με σκοπό να αναδείξει καίρια σημεία του δήμου και κατά πόσο αυτά συμπίπτουν με τις αποφάσεις της διοίκησης.
Μ.Δ.Ε. 243