Άγχος και δεξιότητες εκπαιδευτικών προσχολικής ηλικίας στην περίοδο της πανδημίας Covid-19. - Παπαχαρισίου, Φωτεινή (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Η παρούσα έρευνα διερευνά τις ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19, στους εκπαιδευτικούς προσχολικής εκπαίδευσης που λόγω των συνθηκών οδηγήθηκαν απότομα στην εφαρμογή της εξ’ αποστάσεως διδασκαλίας, σχετικά με το άγχος και το πόσο επαρκείς αισθάνονται σε επίπεδο προσωπικών δεξιοτήτων. Οι αλλαγές των εκπαιδευτικών ρουτίνων αποτελούν σημαντικό παράγοντα άγχους και δημιουργούν δυσκολίες στη διαχείριση της νέας εκπαιδευτικής πραγματικότητας που έπρεπε να διαχειριστούν κατά την μετάβαση στην εξ’αποστάσεως διδασκαλία. Στην έρευνα, που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο του 2021 συμμετείχαν 51 εκπαιδευτικοί προσχολικής εκπαίδευσης από όλη την Ελλάδα. Λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της παρούσας έρευνας τα ερωτηματολόγια που κρίθηκαν κατάλληλα για την πραγματοποίηση της παρούσας μελέτης είναι τα εξής: Το ερωτηματολόγιο διερεύνησης άγχους State-Trait Anxiety Inventory Y (STAI¬Y) (Spielberger, 1970) και το ερωτηματολόγιο προσωπικών δεξιοτήτων (PSI - Personality Skills Inventory) (Goldberg et al., 2006). Από την στατιστική ανάλυση των δεδομένων παρατηρήθηκε ότι οι εκπαιδευτικοί προσχολικής ηλικίας παρουσίασαν άγχος αλλά ταυτόχρονα και υψηλές δεξιότητες κατά την διαχείριση της εκπαιδευτικής κρίσης. Επιπλέον, βρέθηκε ότι εκπαιδευτικοί που χαρακτηρίζονται από χαμηλότερο μόνιμο άγχος τείνουν να διαθέτουν υψηλότερο επίπεδο στις δεξιότητες που αφορούν την οργανωτικότητα και δέσμευση σε στόχους και το ανοιχτό πνεύμα.
Αριθμός Εισαγωγής: 013349 cd
Keywords: Εκπαίδευση, Προσχολική -- Ελλάδα; COVID-19 (Ασθένεια) -- Ψυχολογικές απόψεις -- Ελλάδα; Εκπαίδευση εξ' αποστάσεως -- Ελλάδα; Νηπιαγωγεία -- Ελλάδα; Εργασιακό άγχος -- Ελλάδα; Covid-19; Άγχος; Δεξιότητες; Εκπαιδευτικοί προσχολικής αγωγής; Ψυχολογικές επιπτώσεις; Anxiety; Skills; Preschools teachers; Psychological effects