Εκπαιδευτικοί και μεταπτυχιακές σπουδές: Κίνητρα, εμπόδια και επαγγελματική ανάπτυξη. Διερεύνηση των απόψεων εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Αθήνας. - Φορτούνη, Ισμήνη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Η παρούσα εργασία επιδιώκει μέσω της έρευνας την διερεύνηση των απόψεων των εκπαιδευτικών σχετικά με τα κίνητρα που τους ωθούν να κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές, τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν κατά την πραγματοποίησή τους και την συμβολή αυτών (μεταπτυχιακών Πανεπιστημιακών σπουδών) στην επαγγελματική τους ανάπτυξη. Το δείγμα της έρευνας αποτελείται από 12 μόνιμους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι υπηρετούν σε δημόσια σχολεία Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της περιφέρειας της Αθήνας και για τη συλλογή των δεδομένων της εμπειρικής έρευνας χρησιμοποιήθηκε η ημιδομημένη συνέντευξη. Από τα ευρήματα της έρευνας καταγράφεται ως βασικό συμπέρασμα ότι οι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν σε ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα όχι για ένα αλλά για αρκετούς και διαφορετικούς μεταξύ τους λόγους. Κυρίως όμως έχουν εγγενή κίνητρα μάθησης, που απορρέουν από το ενδιαφέρον με το οποίο αντιμετωπίζουν το σύνθετο επάγγελμα του εκπαιδευτικού. Η έλλειψη επαρκούς ελεύθερου χρόνου, η οικονομική επιβάρυνση καθώς και ζητήματα που αφορούν την οργάνωση και τη θεματολογία των μεταπτυχιακών σπουδών θεωρούνται ως τα σημαντικότερα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προκειμένου να συμμετάσχουν στα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών και να τα ολοκληρώσουν με επιτυχία. Τέλος, οι εκπαιδευτικοί αναγνωρίζουν τη μεγάλη σημασία των μεταπτυχιακών σπουδών για την προσωπική επιστημονική, παιδαγωγική, διδακτική τους βελτίωση. Ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν με επιτυχία στις ποικίλες απαιτήσεις που απορρέουν από το ρόλο τους.
Αριθμός Εισαγωγής: 012515 cd
Keywords: Συνεχιζόμενη εκπαίδευση -- Ελλάδα; Εκπαιδευτικοί -- Εκπαίδευσή των -- Ελλάδα; Συνεχιζόμενη εκπαίδευση -- Ελλάδα; Εκπαίδευση, Δευτεροβάθμια -- Ελλάδα; Εκπαιδευτικοί; Επαγγελματισμός; Δια βίου μάθηση; Μεταπτυχιακές σπουδές; Κίνητρα; Εμπόδια; Επαγγελματική ανάπτυξη; Teachers; Professionalism; Life-long education; Postgraduate studies; Motives; Obstacles; Professional development