Διερεύνηση εφαρμογής πολιτικών ήπιας ισχύος στο Twitter διά της ανάλυσης Μεγάλων Δεδομένων. Περιπτωσιολογική Μελέτη: Ρωσία – Ε.Ε. - Ιακωβάκης, Χρυσόστομος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Καθώς η πρόσβαση μεμονωμένων χρηστών σε οικονομικότερες τεχνολογίες εξαπλώνεται ραγδαία, δίνεται η δυνατότητα σε ολοένα περισσότερα άτομα να αποτελέσουν μέρος ενός παγκόσμιου δικτύου πληροφόρησης και επικοινωνίας, όπως τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ). Στο δίκτυο αυτό, κρατικοί και μη δρώντες διαδραματίζουν τον δικό τους ρόλο στο πλαίσιο άσκησης επιρροής στο ευρύ κοινό, με το ενδιαφέρον τους να επικεντρώνεται στις πολιτικές άσκησης ήπιας ισχύος και ειδικότερα από τους φορείς εξωτερικής πολιτικής και μέσων μαζικής ενημέρωσης μέσω του Twitter. Στο πλαίσιο αυτό, η διερεύνηση της σύγχρονης βιβλιογραφίας ανέδειξε την ανάγκη για μελέτη των περιπτώσεων της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς είναι οι φορείς που ασκούν ψηφιακή διπλωματία στα ΜΚΔ και χαρακτηρίζονται από υψηλή δια-συνδεσιμότητα. Προκειμένου να ανακτηθούν τα Μεγάλα Δεδομένα κειμένου (tweets) των λογαριασμών που διατηρούν οι ηγέτες της Ε.Ε. και της Ρωσίας στο Twitter καθώς και τα αντίστοιχα πιο δημοφιλή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ), απαιτήθηκε η χρήση εξειδικευμένου εργαλείου ποιοτικής ανάλυσης. Η συγκριτική ανάλυση των αποτελεσμάτων, ώστε να διερευνηθεί η εφαρμογή της ήπιας ισχύος από τους δύο αυτούς δρώντες, εξήγησε -στον βαθμό που ήταν αυτό δυνατό- τον ρόλο των ηγετών της Ρωσίας και της Ε.Ε. στην άσκηση πολιτικής ήπιας ισχύος στο Twitter, καθώς και τον αντίστοιχο βαθμό συνεισφοράς των ρωσικών και ευρωπαϊκών ΜΜΕ στην πολιτική αυτή. Ειδικότερα, αναζητήθηκαν όροι και έννοιες ενδεικτικοί της προώθησης μηνυμάτων σύμφωνων με τη γενικότερη πολιτική που εφαρμόζουν οι δύο υπό εξέταση δρώντες. Συμπερασματικά, διαπιστώθηκε ο εθνοκεντρικός χαρακτήρας της ρωσικής πολιτικής ήπιας ισχύος, όπου το κράτος και τα δημοφιλή ρωσικά ΜΜΕ παρουσιάζουν μια συνεκτικότητα στη στρατηγική τους, ενώ στην Ε.Ε. αναδείχθηκε μια προσωποπαγής αντίληψη και δομική δυσκαμψία στην εφαρμογή ενιαίας πολιτικής ήπιας ισχύος.
Exploring the implementation of soft power policies on Twitter via Big Data analysis Case study: Russia – EU
Keywords: Εξόρυξη δεδομένων; Κοινωνικά δίκτυα; Παγκόσμια πολιτική; Μεγάλα δεδομένα; Ήπια ισχύς; Ψηφιακή διπλωματία; Ανάλυση κειμένου; Twitter