Η αγορά της κρουαζιέρας στους Ελληνικούς λιμένες. Ποσοτική ανάλυση και πρόβλεψη για το 2017 - Αριατζής, Νικόλαος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Η κρουαζιέρα αποτελεί τον πιο δυναμικό τομέα του θαλάσσιου τουρισμού, επιτυγχάνοντας συνεχόμενη άνοδο τις τελευταίες δεκαετίες. Δυστυχώς η ελληνική αγορά δεν κατόρθωσε να ακολουθήσει αυτόν τον ανοδικό ρυθμό και παρέμεινε σε στασιμότητα, με αποτέλεσμα η ελληνική οικονομία να απωλέσει πολύτιμα έσοδα. Κύριος σκοπός της μελέτης αποτελεί η ποσοτική ανάλυση όλων των διαθέσιμων δεδομένων και η εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων για την πορεία της συγκεκριμένης δραστηριότητας στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο. Στα πλαίσια της μελέτης θα διατυπωθούν συγκεκριμένες ρεαλιστικές προτάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη της κρουαζιέρας στην Ελλάδα, βασιζόμενες στις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές και τις αναλύσεις της εν λόγω μελέτης. Στα πλαίσια της μελέτης θα γίνει μια πρόβλεψη για την κίνηση της αγοράς της κρουαζιέρας στους ελληνικούς λιμένες το έτος 2017, βασιζόμενη στον απλό κινητό μέσο όρο (simple moving average) των τριών τελευταίων ετών (2014 – 2016). Κατόπιν σχετικής αξιολόγησης η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το έτος 2017 θα κλείσει με μια μικρή μείωση της κινήσεως για το σύνολο των ελληνικών λιμένων, κυρίως λόγω πολιτικών αναταραχών στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής μεσογείου που αναπροσάρμοσε τα δρομολόγια των μεγαλύτερων εταιρειών του κλάδου. Πλην όμως εκτιμάται ότι υπάρχουν μεγάλες προοπτικές ανόδου στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο που εν δυνάμει θα μπορούσαν να προσδόσουν πολύτιμα οικονομικά οφέλη στην δοκιμαζόμενη ελληνική οικονομία για συγκεκριμένους λόγους που αναλύονται στο κυρίως μέρος της εργασίας.
The cruise market in the Hellenic ports. Data analysis and forecast for 2017
Keywords: Τουρισμός; Τουρισμός--Ελλάδα; Τουρισμός--Οικονομικές απόψεις; Οικονομική ανάπτυξη; Κρουαζιέρα; Ελληνικοί λιμένες; Προβλέψεις για 2017; Αφίξεις επιβατών κρουαζιέρας