Τηρέας: μια οικογενειακή τραγωδία - Ρώμα, Μελπομένη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η συγκεκριμένη εργασία ασχολείται με τον μύθο του Τηρέα, όπως προέρχεται από τις Μεταμορφώσεις του Οβίδιου και τα ελάχιστα αποσπάσματα από την ομώνυμη τραγωδία του Σοφοκλή. Γίνεται αναφορά στην οικογένεια, στον υποκειμενισμό του δίκαιου και του άδικου, στην ατέρμονη μάχη των δύο φύλων και στον φαύλο κύκλο της βίας. Τίθεται το ζήτημα της ηθικής προάσπισης της πρώτης οικογένειας καταδεικνύοντας την ισχύ που έχει ο δεσμός εξ αίματος σε αντίθεση με τον δεσμό που δημιουργείται μέσω μίας γαμήλιας τελετής. Το δημιουργικό κείμενο με τίτλο «Τηρέας: Μια οικογενειακή τραγωδία» ακολουθεί τη δομή της τραγωδίας με βάση τα «κατά ποιόν» μέρη της (ο Μύθος, το Ήθος, η Διάνοια, η Όψις, η Λέξις και το Μέλος) και «κατά ποσόν» μέρη της ( Πρόλογος, Πάροδος, Επεισόδια, Στάσιμα και Έξοδος), όπως έχουν παραδοθεί από την Ποιητική του Αριστοτέλη. Η πλοκή του έργου διαμορφώνεται με βάση τα στοιχεία που προέρχονται από παραλλαγές και αναφορές του μύθου του Τηρέα σε άλλα έργα. Η γραφή περιέχει έντονα ποιητικό και εικονοπλαστικό λόγο με επαναλήψεις και παρηχήσεις διεγείροντας το συναίσθημα του αναγνώστη. Τα Στάσιμα πλαισιώνονται από μουσικά ορχηστρικά κομμάτια εντείνοντας την τραγικότητα του λόγου. Η τραγωδία ολοκληρώνεται με τη μεταμόρφωση των ηρώων σε πουλιά που αποτελεί τη λύση της ιστορίας και την κάθαρση των ηρώων.
Tereus: a 'family' tragedy
Keywords: Σοφοκλής; Τηρέας; Πρόκνη; Φιλομήλα; Οικογένεια; Βιασμός; Εκδίκηση; Μεταμόρφωση; Σημεία; Μύθος; Τραγωδία; Αριστοτέλης; Ήθος; Σοφοκλής, Τηρέας, Πρόκνη, Φιλομήλα, Ίτυς, Οικογένεια, Βιασμός, Εκδίκηση, Μεταμόρφωση, Σημεία