Η εφαρμογή του ηλεκτρονικού φακέλου ασθενών στη Γερμανία και στην Ελλάδα: Συγκριτική ανάλυση - Νικολάου, Χρύσα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Σε μια εποχή όπου οι τεχνολογικές εξελίξεις έχουν αναδιαμορφώσει κάθε πτυχή της ζωής μας, η ιερότητα και η πολυπλοκότητα της υγειονομικής περίθαλψης δεν έχουν εξαιρεθεί. Σκεφτείτε έναν κόσμο όπου κάθε ιατρική αλληλεπίδραση, κάθε σύμπτωμα, συνταγή και διαδικασία καταγράφεται όχι σε εύθραυστα φύλλα χαρτιού κρυμμένα σε φακέλους, αλλά σε δυναμικές, προσβάσιμες και ασφαλείς ψηφιακές πλατφόρμες. Αυτό δεν είναι απλώς ένα φευγαλέο όραμα για το μέλλον, αλλά μια εξελισσόμενη πραγματικότητα για πολλά συστήματα υγείας σε όλο τον κόσμο. Η Γερμανία, ένα έθνος που φημίζεται για την ακρίβεια και τη δέσμευσή του στην πρόοδο, βρίσκεται σε μια ενδιαφέρουσα συγκυρία. Ενώ το γερμανικό σύστημα υγείας διαθέτει στιβαρή υποδομή, ειδικευμένους επαγγελματίες και προηγμένες μεθόδους θεραπείας, η πορεία προς την πλήρη ψηφιοποίηση των αρχείων ασθενών βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Η υπόσχεση του Ηλεκτρονικού Μητρώου Ασθενών (EPR) είναι τεράστια, προσφέροντας οφέλη από την βελτιωμένη φροντίδα των ασθενών έως τη λειτουργική αποτελεσματικότητα. Ωστόσο, η μετάβαση δεν είναι χωρίς προκλήσεις. Καθώς εμβαθύνουμε στον κόσμο των EPR, αυτή η εργασία θα περιηγηθεί στις περιπλοκές του γερμανικού συστήματος υγείας, θα το αντιπαραθέσει με τις παγκόσμιες πρακτικές και θα στοχεύσει να αποκαλύψει τόσο τις πιθανές ανταμοιβές όσο και τα εμπόδια αυτής της μεταμορφωτικής προσπάθειας. Στην καρδιά της, αυτή η εξερεύνηση δεν αφορά απλώς την τεχνολογική αλλαγή. Πρόκειται για τη διασταύρωση της καινοτομίας με την ανθρώπινη υγεία και το συλλογικό όνειρο για μια πιο ενημερωμένη, αποτελεσματική και ολιστική εμπειρία υγειονομικής περίθαλψης.
Αριθμός Εισαγωγής: 013778 cd
Keywords: Εθνικά Συστήματα Υγείας--Γερμανία; Υγειονομική πολιτική--Γερμανία; Υπηρεσίες υγείας--Διοίκηση και οργάνωση--Γερμανία; Ιατρική πληροφορική--Γερμανία; Εθνικά Συστήματα Υγείας--Ελλάδα; Ιατρική--Επεξεργασία δεδομένων; Ηλεκτρονικός φάκελος ασθενών (Electronic Patient File – EPF); Ηλεκτρονικό μητρώο υγείας (Electronic Health Record - EHR); Ηλεκτρονικά αρχεία υγείας (Electronic Medical Records – EMR); Τεχνολογία των πληροφοριών και της επικοινωνίας (ΤΠΕ); Electronic Patient File; Electronic Health Record; Electronic Medical Records