Νομικό πλαίσιο για τις ΜοΠΠ (Ν. 40494/22) και στάσεις ενηλίκων που έχουν φιλοξενηθεί σε Δομές Παιδικής Προστασίας σχετικά με αυτό - Μανεσιώτη, Αικατερίνη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Η παρούσα ερευνητική εργασία έχει θέμα την Κοινή Υπουργική Απόφαση 40494/22, Προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας μονάδων Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας (ΜοΠΠ) από νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, η οποία από την 11 η Μαΐου 2022 έχει τεθεί σε εφαρμογή και θέτει τις βάσεις αδειοδότησης , ίδρυσης και λειτουργίας όλων των μονάδων Παιδικής Προστασίας στη Ελλάδα ιδιωτικού δικαίου . Οι διατάξεις του συγκεκριμένου νόμου δεν αφορούν τις εκκλησιαστικές και δημόσιες Μονάδες παιδικής Προστασίας. Η έρευνα αποτελείται από δύο μέρη : το θεωρητικό και το ερευνητικό .Στο πρώτο μέρος γίνεται αναφορά στα διεθνή και ευρωπαϊκά νομοθετικά κείμενα , τα οποία σκοπό έχουν να θέσουν τις βάσεις για την προστασία των Δικαιωμάτων του Παιδιού όπως στη Διεθνή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού , στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την άσκηση Δικαιωμάτων του Παιδιού , στο Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη Συνθήκη της Λισαβόνας , ενώ παράλληλα γίνεται προσπάθεια σκιαγράφησης της εναλλακτικής φροντίδας και της τεκνοθεσίας στο ευρωπαϊκό Δίκαιο. Στη συνέχεια αναπτύσσεται το νομοθετικό πλαίσιο προστασίας του παιδιού στην Ελλάδα και δίνεται έμφαση στην εισφορά του νέου νόμου, στους τομείς εκσυγχρόνισης που επιχειρεί και στην εναρμόνιση με το διεθνές και ευρωπαϊκό Δίκαιο . Στο θεωρητικό μέρος επιχειρείται επίσης μια αδρή περιγραφή της ιδρυματικής φροντίδας στην Ελλάδα με αναφορά στις αιτίες και στη διαδικασία απομάκρυνσης ενός παιδιού από τη φυσική του οικογένεια και στους φορείς για την προστασία του παιδιού στην Ελλάδα. Τέλος, γίνεται μια σύντομη περιγραφή του φαινομένου της ιδρυματοποίησης και των επιπτώσεών της στα παιδιά βάσει των αποτελεσμάτων επιστημονικών ερευνών. Το δεύτερο μέρος αποτελεί το ερευνητικό εγχείρημα της παρούσας μελέτης , το οποίο έχει σκοπό να διερευνήσει τις στάσεις και απόψεις ενήλικων ατόμων , που έχουν μεγαλώσει σε Μονάδες Παιδικής Προστασίας στην Ελλάδα σχετικά με τις προϋποθέσεις λειτουργίας στις ΜοΠΠ που εισάγει ο νέος νόμος .
Αριθμός Εισαγωγής: 013633 cd
Keywords: Παιδική πρόνοια -- Ελλάδα; Παιδική πρόνοια -- Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της; Παιδιά -- Κυβερνητική πολιτική -- Ελλάδα; Παιδιά -- Κυβερνητική πολιτική -- Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της; Παιδιά -- Νομικό καθεστώς, νόμοι, κ.λπ. -- Ελλάδα; Παιδιά -- Ιδρυματική φροντίδα -- Ελλάδα; Παιδιά, Δικαιώματά τους -- Ελλάδα; ΚΥΑ40494/22; Ιδρυματοποίηση; Παιδική προστασία; Δικαιώματα παιδιού; Joint Ministerial Decision 40494/22; Institutionalization; Child protection; Rights of the child