Η διαχείριση του μαθήματος της φυσικής αγωγής και του σχολικού αθλητισμού στο συνολικότερο πλαίσιο στρατηγικής και αξιοποίησης των πόρων του εκπαιδευτικού μας συστήματος: Η περιπτωσιακή μελέτη των σχολικών μονάδων του δήμου Ζηρού (Πρώην δήμου Φιλιππιάδας) - Λάκκας, Δημήτριος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2012)
Επισημαίνοντας τον σημαντικό ρόλο του αθλητισμού στην εκπαίδευση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί τα κράτη μέλη να εξετάσουν και, όπου είναι αναγκαίο, να πραγματοποιήσουν αλλαγές κατεύθυνσης της Φυσικής Αγωγής ως μάθημα (Σολομωνίδου-Δρουσιώτου, 2007) . Από την άλλη η νέα οικονομική συγκυρία που διαμορφώνεται στη χώρα μας οδηγεί σε μια «νέα εποχή», τόσο σχετικά με τον Σχολικό Αθλητισμό, όσο και με τον Σωματειακό, όπου καταργούνται όλα τα μαθητικά σχολικά πρωταθλήματα, αφενός λόγω του οικονομικού κόστους διεξαγωγής τους, αφετέρου λόγω του ότι οι αγώνες προβάλλουν τον έντονο "συναγωνισμό" μεταξύ των παιδιών και οδηγούν σε διαμάχες τόσο μέσα στο γήπεδο όσο και στις κερκίδες, υποβαθμίζοντας τελικά, το μάθημα της Φυσικής Αγωγής. Κίνητρο για τη συγκεκριμένη έρευνα αποτέλεσε η αναλυτική παρακολούθηση στατιστικών στοιχείων σχετικά με τους οικονομικούς απολογισμούς των σχολικών επιτροπών του πρώην Δήμου Φιλιππιάδας (από την εφαρμογή του προγράμματος Ιωαν. Καποδίστριας και έπειτα), για οχτώ (8) συνεχόμενα σχολικά έτη και συγκεκριμένα τα έτη 2002-2003, 2003-2004, 2004-2005, 2005-2006, 2006-2007, 2007-2008, 2008-2009 και 2009-2010. Η μελέτη, λοιπόν, αυτών των στοιχείων λειτούργησε ως έναυσμα στο να πραγματοποιηθεί η παρούσα εργασία και με τη διεξαγωγή ολιστικής ποιοτικής έρευνας, να μελετήσει τη θέση που καταλαμβάνει το μάθημα της Φυσικής Αγωγής και ο Σχολικός Αθλητισμός στη στρατηγική και στο πλάνο αξιοποίησης των πόρων του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Ειδικότερα στοχεύει μέσα από την αναλυτική καταγραφή των απόψεων των διευθυντών και των καθηγητών φυσικής αγωγής, δέκα τριών (13) σχολικών μονάδων, του πρώην Δήμου Φιλιππιάδας και νυν Δήμου Ζηρού, στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου, να ανιχνεύσει τον τρόπο κατανομής των πόρων προς τις τακτικές και έκτακτες ανάγκες των σχολείων αυτών, εάν επιτυγχάνονται αξιοκρατικές κατανομές αυτών σε σχέση με το μάθημα της Φυσικής Αγωγής, ποια προβλήματα ενδεχομένως αντιμετωπίζουν κατά την εφαρμογή του πλάνου αξιοποίησης τους και δευτερευόντως εάν αυτά συμβάλλουν στο φαινόμενο της έλλειψης πόρων προς τον σχολικό αθλητισμό που προκύπτει από τη μελέτη των στατιστικών στοιχείων. Αρχικά από τα αριθμητικά δεδομένα, τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι ενώ τα έσοδα των σχολικών επιτροπών διπλασιάστηκαν κατά την τετραετία 2006- 2009, τα έξοδα για αθλητικές δραστηριότητες παρέμειναν τα ίδια, μια διακύμανση η οποία δεν είναι τόσο στατιστικά σημαντική ως προς τη μείωση που εμφανίζει. Στατιστικά σημαντική όμως καταγράφηκε η συσχέτιση με τα έξοδα για προμήθεια γραφικής ύλης και υλικών καθαριότητας, καθώς και προμήθειας βιβλίων και εποπτικών μέσων, τα οποία είχαν σταθερή αυξητική τάση για τα ίδια έτη, ενώ κατά το έτος 2010, χρονιά κατά την οποία εμφανίστηκε έντονα η επιρροή της οικονομικής κρίσης, που βιώνει ακόμη και σήμερα η χώρα μας, παρόλο που τα έσοδα των σχολικών επιτροπών μειώθηκαν κατά 50%, τα έξοδα των παραπάνω κωδικών, παρέμειναν στις περισσότερες περιπτώσεις τα ίδια. Επίσης, αναδεικνύονται θέματα διεκδίκησης πόρων από τους καθηγητές φυσικής αγωγής, για την ποιοτικότερη διεξαγωγή του μαθήματος, άγνοιας των Διευθυντών για την υλικοτεχνική υποδομή διεξαγωγής του μαθήματος, καθώς και έλλειψης υποστήριξης από τους συναδέλφους καθηγητές και δασκάλους.
The Pphysical education’s and school sports administration to the overall strategy and resource development of our educational system. The case study of City Ziros schools (Former City of Philippiada)
Keywords: Σχολικός αθλητισμός; Φυσική αγωγή; Σχολικές επιτροπές; Πόροι; Εκπαιδευτικό σύστημα