Ο ρόλος του Συμπαραστάτη του Δημότη/Πολίτη και της Επιχείρησης στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού - Βρίτκας, Αθανάσιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Η συγκεκριμένη εργασία πραγματεύεται τον ρόλο του Θεσμού του Συμπαραστάτη του Δημότη/Πολίτη και της Επιχείρησης στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού, που κατοχυρώνεται στο άρθρο 77 του Ν.3852/2010 υπό τον τίτλο «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης - Πρόγραμμα Καλλικράτης», όπως προκύπτει από τα δεδομένα που συνελέγησαν μέσω πρωτογενούς έρευνας. Σκοπός του Θεσμού είναι η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων του πολίτη, η καταπολέμηση της κακοδιοίκησης και η προώθηση της αρχής της χρηστής διοίκησης. Οι πολίτες - δημότες μπορούν να απευθυνθούν στον Συμπαραστάτη, ο οποίος αναλαμβάνει μέσω της μεθόδου της διαμεσολάβησης να διευθετήσει το ανακύψαν πρόβλημα, προβαίνοντας σε εξωδικαστική επίλυσή του. Αυτός ο ρόλος του Συμπαραστάτη, τον καθιστά σύμμαχο του πολίτη – δημότη και συγχρόνως πολύτιμο θεσμικό εργαλείο για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να περιοριστούν τα φαινόμενα της κακοδιοίκησης και να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους διοικούμενούς τους.
Keywords: Τοπική αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Δημόσια διοίκηση; Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Πρόγραμμα Καλλικράτης; Δήμος; Περιφέρεια; Διαμεσολάβηση