Μετανάστευτική πολιτική: Η ένταξη και νομιμοποίηση των προσφύγων και των μεταναστων στην Ελλάδα και ο ανασχεδιασμός της πλατφόρμας του υπουργείου μετανάστευσης και ασύλου - Γαβαλά-Τσουκάτου, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Το μεταναστευτικό ζήτημα είναι ένα ζήτημα που ταλανίζει την χώρα μας , ιδίως τα τελευταία χρόνια. Η αλλεπάλληλη και συνεχώς αυξανόμενη εισροή μεταναστευτικών ρευμάτων στην ελληνική επικράτεια σε συνδυασμό με την ανεπάρκεια του υπάρχοντος συστήματος και τα ελάχιστα διαθέσιμα μέσα , καθιστούν δύσκολη εάν όχι αδύνατη την διαχείριση αυτών των ανθρώπων. Το κεντρικό ερώτημα γύρω από την δόμηση της παρούσας εργασίας λοιπόν είναι διττό και έγκειται αφενός στην διερεύνηση των λόγων για των οποίων η Ελλάδα επιλέγεται ή και καταλήγει να είναι η χώρα που λαμβάνει το μεγαλύτερο αριθμό εισροών μεταναστευτικών ρευμάτων και αφετέρου στην ανάδειξη των ποσοστών επιτυχίας που έχει αναφορικά με την ενσωμάτωση και νομιμοποίηση τους. Με γνώμονα λοιπόν αυτά η παρούσα εργασία δομήθηκε γύρω από τα παρακάτω ερωτήματα , τα οποία εν συνεχεία θα αναλυθούν περεταίρω: α) Εάν παρατηρείται μια κοινή γραμμή μεταξύ του συστήματος που ισχύει ή θα έπρεπε να ισχύει σε επίπεδο Ε.Ε , σε σχέση με την Ελλάδα, β) ποια είναι τα προβλήματα που καθιστούν το Ελληνικό σύστημα δυσλειτουργικό ως προς την απόδοση εγγράφων των ανθρώπων αυτών , τις παρεχόμενες υπηρεσίες αλλά και την ενσωμάτωση τους στην κοινωνία και γ) πως μέσα από τον ανασχεδιασμό του υπάρχοντος μοντέλου για την νομιμοποίηση αυτών των προσώπων θα υπάρξουν βελτιώσεις. Η παρούσα εργασία λοιπόν μέσα από την παρουσίαση της ακολουθούμενης μεταναστευτικής πολιτικής και την ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα μας , στοχεύει στην προβολή των αδυναμιών του ισχύοντος πληροφοριακού μας συστήματος και της κοινωνίας εν γένει. Αδυναμίες που έγκειται όχι μόνο σε σχέση με την απονομή των απαραίτητων νομιμοποιητικών εγγράφων για την νόμιμη παραμονή των πολιτών τρίτων χωρών στην Ελλάδα αλλά και σε επίπεδο ενσωμάτωσης αυτών στην κοινωνία.
Immigration policy the integration and legalization of refugees and immigrants in Greece and the redesign of the ministry of migration and asylums platform
Keywords: Μετανάστευση; Μεταναστευτική πολιτική; Ελλάδα--Μεταναστευτική πολιτική; Πληροφορικό σύστημα; Μεταναστευτικά ρεύματα; Νομιμοποίηση προσφύγων και μεταναστών; Ένταξη προσφύγων και μεταναστών; Μεταναστευτική πολιτική