Ανασχεδιασμός της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών: οι αναδυόμενες αλλαγές ως προς την ποιότητα, την πρόσβαση και τη χρηματοδότηση στην Ελλάδα - Παπαδοπούλου, Μαρία Κ. (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2019)
Η Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Ανασχεδιασμός της εκπαίδευσης: επενδύοντας στις δεξιότητες για καλύτερα κοινωνικοοικονομικά αποτελέσματα» (2012) αποτέλεσε την αφόρμηση αλλά και τη βάση πάνω στην οποία εδράζεται η ανά χείρας ερευνητική απόπειρα. Η εκπαίδευση καλείται να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του 21ου αιώνα με επαναπροσδιορισμό των εκπαιδευτικών στόχων και πρακτικών και να επικεντρωθεί σε τρεις προτεραιότητες: αναβάθμιση της Ποιότητας, ανοικτή και ευέλικτη Πρόσβαση και επιμερισμός της Χρηματοδότησης. Η επιτυχία του εκπαιδευτικού αυτού εγχειρήματος προϋποθέτει «εκπαιδευτικούς με υψηλή ποιότητα που είναι καλά εκπαιδευμένοι» (ό.π:13). Επομένως, ο «Ανασχεδιασμός της εκπαίδευσης» είναι αναγκαίο να συνοδευτεί με τον ανάλογο «Ανασχεδιασμό της επιμόρφωσης» που θα υπηρετήσει τις τρεις προτεραιότητες και με βάση αυτές θα ανασχεδιαστεί και θα οργανωθεί, προκειμένου οι αναμορφωμένοι εκπαιδευτικοί να βοηθήσουν τους νέους να προσαρμοστούν σε μια παγκόσμια αγορά εργασίας. Ο ανασχεδιασμός της εκπαίδευσης και της επιμόρφωσης συνδέονται άρρηκτα και με τον επαναπροσδιορισμό του επαγγελματισμού του σύγχρονου εκπαιδευτικού που απαιτείται να καθοριστεί με σαφήνεια «μέσω κριτηρίων που θα βασίζονται στις ικανότητες» (ό.π:14), οι οποίες θα καθιστούν τον σύγχρονο εκπαιδευτικό υπηρέτη της κοινωνίας και της οικονομίας της γνώσης, της πληροφορίας και της τεχνολογίας. Ο ανασχεδιασμός δεν περιορίζεται στην Ευρώπη αλλά αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο στο οποίο καλούνται να υπακούσουν όλες οι χώρες παρά τα διαφορετικά εθνικά, οικονομικά και κοινωνικά τους χαρακτηριστικά. Η Ελλάδα, όπως και οι περισσότερες χώρες, διάγει περίοδο ανασχεδιασμού της εκπαίδευσης και της κατάρτισης σύμφωνα με τις παγκόσμιες και ευρωπαϊκές επιταγές. Η παρούσα έρευνα επιδιώκει να καταγράψει τις αναδυόμενες αλλαγές και τον βαθμό ανταπόκρισης της ελεύθερης αγοράς, των θεσμών και των εκπαιδευτικών στις παγκόσμιες και ευρωπαϊκές εκθέσεις, συστάσεις, οδηγίες και συμβουλές συμμόρφωσης.
Αριθμός Εισαγωγής: 012456-012457 cd
Keywords: Εκπαιδευτικοί -- Επιμόρφωση; Ανασχεδιασμός; Εκπαίδευση; Εκπαιδευτικός; Επιμόρφωση; Ποιότητα; Ευέλικτη πρόσβαση; Επιμερισμός χρηματοδότησης; Rethinking; Education; Teacher; Quality; Flexible access; Allocation of funding