Η εκστρατεία της Ελλάδας στην Ουκρανία (1919) μέσα από τα Στρατιωτικά Αρχεία και τον Τύπο της εποχής - Τσίγκα, Μαρία-Κυριακή (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η εκστρατεία των Μεγάλων Δυνάμεων το 1919 στην Ουκρανία, ειδικότερα των Γάλλων, για την εξασφάλιση των οικονομικογεωπολιτικών τους συμφερόντων, που κινδύνευαν από την επικράτηση των Μπολσεβίκων, προσέλκυσε την ελληνική συμμετοχή, καθώς ο Ελ.Βενιζέλος την εξέλαβε ως ανταποδοτικό μέσο για την ικανοποίηση και εκπλήρωση των ελληνικών εδαφικών διεκδικήσεων στην Ανατολική Θράκη και τη Μικρά Ασία. Αν και η εξέλιξη της εκστρατείας ήταν φθίνουσα και οδήγησε στην οπισθοχώρηση, η συμμετοχή του Ελληνικού Σώματος σε αυτή την υπερπόντια αποστολή κρίθηκε ως αξιέπαινη, χωρίς ωστόσο να αποφέρει τα αναμενόμενα οφέλη πολιτικής και στρατιωτικής βοηθείας από τις ξένες δυνάμεις στη μετέπειτα εκστρατεία στη Μικρά Ασία.
Keywords: Σοβιετική Ένωση -- Ιστορία -- Συμμαχική παρέμβαση, 1918-1920 -- Συμμετοχή, Ελληνική -- Πηγές; Σοβιετική Ένωση -- Ιστορία -- Συμμαχική παρέμβαση, 1918-1920 -- Συμμετοχή, Ελληνική -- Ειδησεογραφική κάλυψη; Σοβιετική Ένωση -- Ιστορία -- Συμμαχική παρέμβαση, 1918-1920 -- Συμμετοχή, Γαλλική; Ουκρανία -- Ιστορία -- Επανάσταση, 1917-1921 -- Συμμετοχή, Ελληνική -- Πηγές; Ουκρανία -- Ιστορία -- Επανάσταση, 1917-1921 -- Συμμετοχή, Ελληνική -- Ειδησεογραφική κάλυψη; Ουκρανία -- Ιστορία -- Επανάσταση, 1917-1921 -- Συμμετοχή, Γαλλική; Ελλάδα -- Στρατός -- Ιστορία -- 20ός αιώνας; Εκστρατεία; Γάλλοι; Ουκρανία; Στρατός; Συμμετοχή; Ελλάδα; Μικρά Ασία; Αποτελέσματα; Campaign; French; Ukraine; Army; Participation; Greece; Asia Minor; Results