Ανάλυση κινδύνων της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης πριν & μετά τη νομισματική ενωποίηση - Τζαννής, Χαράλαμπος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Η παρούσα εργασία εξετάζει το εγχείρημα της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης από πλευράς διαχείρισης κινδύνων καθώς και των μελλοντικών του προοπτικών που αυτοί και η αντιμετώπιση τους συνεπάγεται . Παρακολουθούμε τη προασπάθεια της Ευρωπαϊκης Νομισματικής από την αρχή μέρχρι τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία. Συγκεκριμένα εξετάζουμε τη προσπάθεια από την υπογραφή της Συνθήκης του Μάαστριχτ , τη περίοδο έναρξης και εφαρμογής από το 2000 εώς το 2016 καθώς και τη μετέπειτα περίοδο εώς και σήμερα η οποία ενσωματώνει τις εμπειρίες και τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τις κρίσεις του εγχειρήματος κατά τη δεκαετία 2010-2020. Χωρίζουμε την ιστορική περίοδο προετοιμασίας και εφαρμογής σε 3 υποπεριόδους όπου σε κάθε μια προσπάθουμε να εντοπίσουμε τους κινδύνους οι οποίοι ανέκυψαν καθώς και τις δράσεις οι οποίες προτάθηκαν ,πόσες από αυτές εφαρμόσθηκαν και τι αποτέλεσματα είχαν. Με βάση αυτή την ανάλυση προχωρούμε στα συμεπράσματα μας. Συνολικά η ΕΝΕ αντιμετώπισε πληθώρα κινδύνων και κρίσεων ιδίως μετά το 2010 οι οποίοι δεν αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά με συνέπεια να πολλοί να εξακολουθούν να υφίστανται υπονομεύνοντας σημαντικά τις όποιες προοπτικές της Ευρωπαϊκης Νομισματικής Ένωσης.
Pre & post implementation risk analysis of European Monetary Union
Keywords: Ευρωπαϊκή Ένωση; Κίνδυνος; Διαχείριση κινδύνου; Κίνδυνοι; Δράσεις; Προοπτικές; Νομισματική Ένωση