Η διαχείριση του θυμού μέσω των τεχνικών του Εκπαιδευτικού Δράματος. Μια έρευνα δράσης σε παιδιά της Δ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου. - Μιχαλοπούλου, Φωτεινή (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Στην παρούσα ερευνητική εργασία, μελετάται και αξιολογείται η εφαρμογή του προγράμματος δώδεκα συναντήσεων με χρήση της δραματικής τέχνης στην εκπαίδευση. Το πρόγραμμα αποσκοπούσε στην εκμάθηση της αναγνώρισης και της διαχείρισης του συναισθήματος του θυμού σε παιδιά ηλικίας 9 και 10 ετών της Δ΄τάξης του Δημοτικού σχολείου. Η συγκεκριμένη έρευνα αποτελεί έρευνα δράση και διερευνά αν η υπόθεση, ότι η Δραματική τέχνη στην εκπαίδευση, συντελεί στη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών της Δ΄τάξης του Δημοτικού. Ειδικότερα, επικεντρώνεται στην αναγνώριση και στη διαχείριση του θυμού. Συγκεκριμένα, δόθηκαν ερωτηματολόγια (Behavioral Anger and Response Questionnaire: BARQ) (Miers et al., 2007: 653-664) στην πειραματική ομάδα και στην ομάδα ελέγχου, τόσο πριν, όσο και μετά τις παρεμβάσεις, οι οποίες έγιναν μόνο στην πειραματική ομάδα. Επιπλέον, προκειμένου να αυξηθεί η αξιοπιστία της έρευνας, χρησιμοποιήθηκε η τεχνική της παρατήρησης σε συνδυασμό με το ημερολόγιο. Στην έρευνα συμμετείχαν 38 παιδιά, εκ των οποίων τα 19 αποτελούσαν την πειραματική ομάδα και τα άλλα 19 την ομάδα ελέγχου. Μετά την ανάλυση των ποσοτικών και ποιοτικών δεδομένων Και της τριγωνοποίησης που πραγματοποιήθηκε, φάνηκε ότι η χρήση της Δραματικής τέχνης και των τεχνικών της, συντελεί στην αναγνώριση και στη διαχείριση του θυμού σε παιδιά 9 και 10 ετών, σε σημαντικό βαθμό, ενώ παράλληλα μειώνει τις επαναλαμβανόμενες αρνητικές σκέψεις (νοητικός μηρυκασμός). Περαιτέρω, η έρευνα έδειξε, ότι εκτός των συναισθηματικών ικανοτήτων καλλιεργούνται και οι κοινωνικές δεξιότητες των παιδιών. Κατ’ επεκτάση, η Δραματική τέχνη στην Εκπαίδευση, φάνηκε, ότι συμβάλλει και στη βελτίωση των κοινωνικών σχέσεων. Λέξεις-κλειδιά: Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση, δραματικό παιχνίδι, συναίσθημα, θυμός, νοητικός μηρυκασμός, διαχείριση θυμού.
Anger management through Drama in Education. An action research on fourth grade students of Elementary school.
Keywords: Δραματική τέχνη; Εκπαιδευτικό δράμα; Θυμός; Πρωτοβάθμια εκπαίδευση; Δραματικό παιχνίδι; Διαχείρηση θυμού; Συναίσθημα; Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση; Δραματικό παιχνίδι; Διαχείριση θυμού; Νοητικός μηρυκασμός; Θυμός; Συναίσθημα; Δραματικό παιχνίδι