Λεκτική ευφράδεια σε παιδιά τυπικής ανάπτυξης από 4 έως 6 ετών - Λάγιου, Γεωργία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Οι εκτελεστικές λειτουργίες σύμφωνα με το DSM-V περιέχουν την σύνθετη προσοχή, την μάθηση, την μνήμη, την γλώσσα, τον αντιληπτικό- κινητικό έλεγχο και την κοινωνική γνώση (DSM-V, 2013). Αυτά τα είδη εκτελεστικών λειτουργιών συνεργάζονται για να διαμορφώσουν την ανθρώπινη σκέψη, συμπεριφορά και κατανόηση του κόσμου, ενώ είναι υπεύθυνα για τις κατευθυνόμενες συμπεριφορές και την επίλυση προβλημάτων εργασίας και συμπεριφοράς. Καθένα από αυτά τα είδη διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε και αλληλοεπιδρούμε με το περιβάλλον μας (Bartlett, 2019).Οι εκτελεστικές λειτουργίες έχουν μεγάλη σημασία κατά την ανάπτυξη της παιδικής ηλικίας, διότι λειτουργούν ως προβλεπτικός δείκτης για την επιτυχία στο σχολικό πλαίσιο και υποστηρίζουν σημαντικά την κοινωνική, την ψυχολογική και την γνωστική εξέλιξη των παιδιών (Diamond, 2013). Τέλος, οι εκτελεστικές λειτουργίες συμβάλουν σημαντικά στη διαδικασία της μάθησης καθώς και στις ακαδημαϊκές επιδόσεις των παιδιών (Blair & Razza, 2007). Η λεκτική ευφράδεια θεωρείται ότι έχει άμεση συσχέτιση με αρκετές πτυχές της γνωστικής ικανότητας, ιδίως με τις εκτελεστικές λειτουργίες αλλά και με την μνήμη και την γλώσσα. Τις τελευταίες δεκαετίες αρκετοί ερευνητές την έχουν αναλύσει τόσο στο σημασιολογικό όσο και στο φωνητικό επίπεδο. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η έρευνα πάνω σε κανονιστικές τιμές της λεκτικής ευφράδειας σε Ελληνόπουλα τυπικής ανάπτυξης από 4 έως 6 ετών.
Μ.Δ.Ε. 8
Keywords: Γνωστική Ικανότητα; Εκτελεστικές Λειτουργίες; Λεκτική Ευφράδεια; Δείκτης; Παιδική Ηλικία