Η παιδεία στην Βυζαντινή Αυτοκρατορία από τον 7ο έως τον 10ο αιώνα - Κατσαρός, Παναγιώτης-Εμμανουήλ (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Αυτή η διατριβή παρουσιάζει τη συνολική δομή της βυζαντινής εκπαίδευσης από τον 7ο έως τον 10ο αιώνα μ.Χ. και παρέχει πληροφορίες για την προέλευσή της καθώς και για την επιρροή που είχε η αρχαία Ελλάδα, η Ρώμη και ο Χριστιανισμός σε αυτήν. Επιπλέον παρέχονται πληροφορίες για τις κοινωνικές και εκπαιδευτικές παραμέτρους αυτών των αιώνων, καθώς και για τις ηθικές και ηθικές επιταγές που κυριαρχούσαν στην εκπαίδευση. Η βυζαντινή εκπαίδευση χωρίστηκε σε εγκύκλιο και ακαδημαϊκή - υπήρχε επίσης ένα πρωταρχικό-βασικό επίπεδο στο οποίο οι μαθητές διδάσκονταν τις βασικές δεξιότητες όπως ανάγνωση, γραφή και απλά μαθηματικά καθώς και τις ηθικές αρχές που προέρχονται από τη χριστιανική δεξαμενή γνώσεων · επομένως η πρωτοβάθμια εκπαίδευση ονομάστηκε Ιερή Εκπαίδευση. Η εγκύκλιος εκπαίδευση περιελάμβανε ρητορική, γραμματική και σύνταξη, καθώς και ιστορία και τη μελέτη διαφόρων γνωστών συγγραφέων όπως ο Όμηρος, ο Ευριπίδης, ο Μένανδρος και ο Δημοσθένης. Αυτό το επίπεδο εγκύκλιου εκπαίδευσης ήταν γνωστό ως trivium (τριακτύς). Επιστήμες όπως η αστρονομία, η γεωμετρία, η μουσική και τα προχωρημένα μαθηματικά αναφέρονται ως quatrivium (τετρακτύς) και αποτελούσαν το ανώτερο επίπεδο της εγκύκλιου παιδείας. Όσοι ήταν σε θέση να συνεχίσουν τις σπουδές τους, προχωρούσαν και στην ακαδημαϊκή εκπαίδευση. Το διδακτικό προσωπικό ποικίλλει ανάλογα με το εκάστοτε επίπεδο της εκπαίδευσης. Ο δάσκαλος της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ήταν γνωστός ως γραμματιστής και ο δάσκαλος (ή καθηγητής) της εγκυκλίου παιδείας ήταν γνωστός ως γραμματικός. Το ακαδημαϊκό εκπαιδευτικό προσωπικό έχαιρε εκτίμησης και πολλών κοινωνικών, οικονομικών αλλά και πολιτικών πλεονεκτημάτων
Keywords: Εκπαίδευση -- Βυζαντινή Αυτοκρατορία; Βυζαντινή Αυτοκρατορία -- Μελέτη και διδασκαλία; Βυζαντινή Αυτοκρατορία -- Πνευματική ζωή; Τριακτύς; Τετρακτύς; Γραμματιστής; Γραμματικός; Εκκλησία; Trivium; Quatrivium; Grammatistis; Grammatikos; Church