Ο εσωτερικός έλεγχος στους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης - Καράτζιος, Αλέξανδρος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Ο Εσωτερικός Έλεγχος προσφέρει πληθώρα υπηρεσιών και πληροφοριών στους οργανισμούς του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα. Παρά τη χρησιμότητα και την αναγκαιότητα του εσωτερικού ελέγχου ελάχιστες ερευνητικές προσεγγίσεις έχουν πραγματοποιηθεί αναφορικά με τη σημασία, την εφαρμογή και τα οφέλη του εσωτερικού ελέγχου στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υπό αυτό το πρίσμα, σκοπός της παρούσης διπλωματικής εργασίας είναι μια αρχική προσέγγιση σχετικά με την υιοθέτηση του εσωτερικού ελέγχου από τους ΟΤΑ. Στο πλαίσιο της παρούσας εργασίας μελετήθηκαν οι αρχές και οι κανόνες που διέπουν τον Εσωτερικό Έλεγχο στο δημόσιο τομέα με έμφαση στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και αναλύεται η υφιστάμενη εφαρμογή του. Τέλος, μέσω συνεντεύξεων διερευνάται η εφαρμογή ή όχι συστημάτων εσωτερικού ελέγχου σε μικρούς δήμους, τα αποτελέσματα της οποίας έδειξαν ότι ο εσωτερικός έλεγχος σε μικρούς δήμους δεν εφαρμόζεται ή βρίσκεται σε αρχικό στάδιο διότι υφίστανται αντικειμενικές και υποκειμενικές δυσκολίες στην αποτελεσματική υιοθέτηση και εφαρμογή του
The internal control to local authorities
Keywords: Τοπική αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Έλεγχος; Δημόσια διοίκηση--Ελλάδα; Εσωτερικός έλεγχος; Ελεγκτική; Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Σύστημα εσωτερικού ελέγχου