Η Δημόσια Διαβούλευση ως εργαλείο για τη συμμετοχή του πολίτη στον σχεδιασμό των πολιτικών στην τοπική αυτοδιοίκηση. - Γουλάς, Δημήτριος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Βασικό στόχος αυτής της εργασίας είναι να καταγράψει την αναγκαιότητα που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια σχετικά με την ανανέωση των δημοκρατικών διαδικασιών. Περιγράφεται η αυξητική τάση των πολιτών να απομακρυνθούν από την άμεση εμπλοκή τους με τα κοινά, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση του δημοκρατικού θεσμού στο σύνολό του. Στη συνέχεια παρουσιάζονται οι απόπειρες, κατά την τελευταία δεκαετία και πλέον, να ενσωματωθούν “εργαλεία” συμμετοχικής διακυβερνησης στους ελληνικούς δήμους. Μια δειρά από μεταρρυθμίσεις επιχείρησαν να φέρουν τον πολίτη στο επίκεντρο των διαδικασιών με κορυφαίο θεσμικό όργανο τη δημόσια διαβούλευση. Μάλιστα καταγράφονται δήμοι της χώρας μας και του εξωτερικού οι οποίοι έχουν να επιδείξουν αξιοσημείωτο έργο προς την κατεύθυνση αυτή. Έτσι η διαβούλευση, κυρίως στα πλαίσια της τοπικής αυτοδιοίκησης, προβάλλεται ως ¨θεραπεία¨ για την αντιμετώπιση της αποπολιτικοποίησης που κυριαρχεί στις σύγχρονες κοινωνίες.
Αριθμός Εισαγωγής: 013455 cd
Keywords: Διαβουλευτική δημοκρατία -- Ελλάδα; Δημόσια διοίκηση -- Ελλάδα; Τοπική αυτοδιοίκηση -- Ελλάδα; Πολιτική συμμετοχή -- Ελλάδα; Ελλάδα -- Πολιτική και διακυβέρνηση; Δημόσια Διαβούλευση; Πολιτικές; Τοπική αυτοδιοίκηση