Μέτρηση της Αποδοτικότητας και Παραγωγικότητας των Δημοσίων Νοσοκομείων της Περιφέρειας Πελοποννήσου - Κατσικάρης, Γεώργιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Με την παρούσα έρευνα γίνεται μία προσπάθεια μέτρησης της αποδοτικότητας και παραγωγικότητας πέντε δημοσίων νοσοκομείων που γεωγραφικά ανήκουν στην περιφέρεια Πελοποννήσου και διοικητικά στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια Πελοποννήσου, Ιονίων νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας. Τα νοσοκομεία που διερευνήθηκαν είναι αυτά της Καλαμάτας, της Τρίπολης, της Σπάρτης και οι νοσηλευτικές μονάδες της Κυπαρισσίας και των Μολάων. Η χρονική περίοδος της έρευνας καλύπτει την τετραετία 2019 - 2022, μία περίοδο που σημαδεύτηκε από την εμφάνιση και έξαρση της πανδημίας covid-19. Η πανδημία αυτή, ήταν που ανέδειξε την ανάγκη για αναδιοργάνωση και ορθολογικότερη διαχείριση, των ούτως η άλλως περιορισμένων πόρων του συστήματος υγείας. Για την μέτρηση της αποδοτικότητας και παραγωγικότητας χρησιμοποιήθηκαν απλοί νοσηλευτικοί δείκτες όπως ο αριθμός των νοσηλευόμενων και οι ημέρες νοσηλείας, ο αριθμός γιατρών, νοσηλευτών και ανεπτυγμένων κλινών, η μέση διάρκεια νοσηλείας, οι εισαγωγές ανά κλίνη, οι γιατροί ανά κλίνη, οι νοσηλευτές ανά κλίνη και οι νοσηλευτές ανά γιατρό. Χρησιμοποιήθηκαν επίσης και πιο σύνθετοι δείκτες όπως η μέση κάλυψη των κλινών καθώς και η μέση ετήσια κάλυψη, ο δείκτης παραγωγής υπηρεσιών υγείας και ο δείκτης αποδοτικότητας υγειονομικής μονάδας. Μετά από τη σύγκριση των δεικτών ανά νοσοκομείο και κλινική για κάθε έτος, παρατηρήθηκε πτώση σε όλους τους δείκτες το 2020, δηλαδή το πρώτο έτος της πανδημίας. Οι τιμές των δεικτών επανέρχονται σταδιακά στα επίπεδα προ covid από το 2021 και έπειτα. Το νοσοκομείο των Μολάων αν και υστερεί σε αριθμό κλινών, έρχεται πρώτο σε αποδοτικότητα, οδηγώντας στο συμπέρασμα της ορθής διαχείρισης των διαθέσιμων πόρων του. Όσον αφορά την παραγωγικότητα των μονάδων, μελετώντας τον δείκτη παραγωγής υπηρεσιών υγείας, βρέθηκαν ιδιαιτέρως παραγωγικές οι οφθαλμολογικές κλινικές σε δύο απ’ τα πέντε νοσοκομεία (Τρίπολης, Σπάρτης), και η ουρολογική κλινική του νοσοκομείου Καλαμάτας. Καταγράφηκε μικρός δείκτης παραγωγής στα νοσοκομεία Κυπαρισσίας και Μολάων στο σύνολο των κλινικών τους. Χαμηλή κρίνεται η μέση ετήσια κάλυψη των κλινών σε όλα τα νοσοκομεία και η μέση διάρκεια νοσηλείας (ΜΔΝ) στα πέντε υπό εξέταση νοσοκομεία, βρίσκεται λίγο πιο χαμηλά από τη ΜΔΝ που καταγράφει συνολικά η 6η ΥΠΕ, εξαιρουμένων των κλινικών covid. Καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν κατά την διάρκεια της εμφάνισης και της πρώτης έκρηξης της πανδημίας covid 19, μείωσαν την παραγωγικότητα των υγειονομικών μονάδων και την αποδοτικότητά τους. Από την άλλη με την αύξηση του αριθμού του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και την αύξηση των κλινών, παρατηρείται αναστροφή των δεικτών από το 2021, σημάδι αρκετά ευοίωνο.
Αριθμός Εισαγωγής: 013939 cd
Keywords: Δημόσια νοσοκομεία -- Ελλάδα -- Πελοπόννησος -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Υπηρεσίες υγείας -- Ελλάδα -- Πελοπόννησος -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Εργασιακή παραγωγικότητα -- Ελλάδα -- Πελοπόννησος -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; COVID-19 (Ασθένεια) -- Ελλάδα -- Πελοπόννησος -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Ιατρική περίθαλψη -- Αποδοτικότητα κόστους -- Ελλάδα -- Πελοπόννησος -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας -- Ελλάδα -- Πελοπόννησος -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Αποδοτικότητα; Παραγωγικότητα; Πανδημία covid 19; Δείκτης παραγωγής υπηρεσιών υγείας; Μέση διάρκεια νοσηλείας; Κάλυψη κλινών; Efficiency; Productivity; Covid 19 pandemic; Health service production index; Average length of stay; Bed coverage