Οι Πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Διά Βίου Μάθηση από το 1992 και μετά: Ο βαθμός συμμετοχής των ελλήνων εκπαιδευομένων. - Σιδηροπούλου, Ειρήνη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Η παρούσα διπλωματική εργασία εστιάζει στην διερεύνηση του ρόλου της διά βίου μάθησης στην Ελλάδα σε σχέση με το βαθμό συμμετοχής των Ελλήνων εκπαιδευομένων στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση (ΕΕΚ). Δεδομένο αποτελεί ότι οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Διά Βίου Μάθηση, έχουν διαφορετικό πλαίσιο για το κάθε κράτος μέλος της. Επομένως, όσον αφορά τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία, η οποία χαρακτηρίζεται από τεράστιες προκλήσεις εξαιτίας των ραγδαίων εξελίξεων που συντελούνται, κυρίως, στον οικονομικό και τεχνολογικό τομέα, επηρεάζουν τον σύγχρονο άνθρωπο, ο οποίος για να παραμείνει ανταγωνιστικός, ώστε να ανταπεξέλθει στις ταχύτατες αλλαγές της κοινωνίας, καλείται να αναβαθμίζει και να ανανεώνει διαρκώς το γνωσιακό του φορτίο, τα προσόντα και τις δεξιότητές του. Για τον βαθμό συμμετοχής στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση θα εξεταστούν τα κίνητρα και τα εμπόδια που συναντούν οι ενήλικες εκπαιδευόμενοι σε συνάρτηση με το μεταβαλλόμενο περιβάλλον και τα δημογραφικά χαρακτηριστικά τους. Εξετάζεται πως επηρεάστηκε η εξέλιξη της ΔΒΜ από τις ευρωπαϊκές πολιτικές, πως τα εμπόδια συμμετοχής ενηλίκων επηρέασαν τον βαθμό συμμετοχής στην ΔΒΜ, καθώς και, αν υπάρχουν λύσεις/προτάσεις για την αύξηση του ποσοστού συμμετοχής στη ΔΒΜ. Η μέθοδος που θα ακολουθηθεί στην παρούσα διπλωματική εργασία είναι η βιβλιογραφική ανασκόπηση και η παρουσίαση στατιστικών στοιχείων για την καλύτερη απόδοση των δεδομένων.
The European Union’s lifelong learning policies since 1992: the level of participation of greek trainees
Keywords: Συνεχιζόμενη εκπαίδευση--Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της; Συνεχιζόμενη εκπαίδευση--Κυβερνητική πολιτική--Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της; Εκπαίδευση και κράτος--Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της; Δια βίου μάθηση; Επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση; Βαθμός συμμετοχής; Κίνητρα και εμπόδια