Η διαδικασία αξιολόγησης των εκπαιδευτικών: μέθοδοι, κριτήρια και επιπτώσεις στην εκπαιδευτική απόδοση - Κότσαλης, Ιωάννης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η διαδικασία της αξιολόγησης θεωρείται ως ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία για τη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης. Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας ήταν η πραγματοποίηση έρευνας σε εκπαιδευτικούς με στόχο να καταγραφούν οι απόψεις τους για την διαδικασία της αξιολόγησης και των επιπτώσεων της στην εκπαιδευτική απόδοση. Στην έρευνα συμμετείχαν 105 εκπαιδευτικοί και για τη συλλογή των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε ένα ερωτηματολόγιο με 29 ερωτήσεις κλειστού τύπου. Από τα αποτελέσματα της έρευνας διαπιστώθηκε ότι οι εκπαιδευτικοί έχουν θετική στάση απέναντι στη διαδικασία της αξιολόγησης, θεωρούν ότι συμβάλλει στην επαγγελματική τους ανάπτυξη και βελτιώνει την απόδοσή τους. Ως προς τα χαρακτηριστικά της αξιολόγησης διαπιστώθηκε ότι είναι σημαντικό να είναι αντικειμενική και να καλύπτονται οι αδυναμίες που προκύπτουν για τους εκπαιδευτικούς. Όσον αφορά τις επιπτώσεις της διαδικασίας αξιολόγησης, είναι πολύ σημαντικό να αυξάνει το κύρος του εκπαιδευτικού και να γίνεται με τρόπο ώστε να μειώνεται το άγχος και η ανασφάλεια που προκαλείται στους αξιολογούμενους. Με βάση τα έτη εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας διαπιστώθηκε ότι οι εκπαιδευτικοί με περισσότερα έτη εμπειρίας θεωρούν περισσότερο χρήσιμες τις μεθόδους αξιολόγησης σε σχέση με εκπαιδευτικούς με λιγότερα έτη εμπειρίας.
Αριθμός Εισαγωγής: 014202 cd
Keywords: Εκπαιδευτικοί -- Αξιολόγηση των -- Ελλάδα; Εκπαιδευτική αξιολόγηση -- Ελλάδα; Εκπαιδευτικοί -- Στάσεις -- Ελλάδα; Αξιολόγηση; Εκπαιδευτικοί; Εκπαιδευτική απόδοση; Επιπτώσεις; Προκλήσεις αξιολόγησης; Evaluation; Teachers; Educational performance; Impacts; Evaluation challenges