«Οι κοινωνικές κι οι οικονομικές επιπτώσεις του συστήματος ψυχικής υγείας στην οικονομία» - Πλιάκα, Ελένη - Αικατερίνη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν αρχικά η ανασκόπηση των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων του συστήματος ψυχικής υγείας στην οικονομία και στη συνέχεια, η συγκριτική αξιολόγηση των συστημάτων ψυχικής υγείας σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδος. Για τη σύγκριση των συστημάτων ψυχικής υγείας, χρησιμοποιήθηκαν ως σημείο αναφοράς συγκεκριμένοι δείκτες που έχουν προταθεί από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Οι δείκτες αυτοί, περιλαμβάνουν την: α) προσωποκεντρική προσέγγιση του συστήματος ψυχικής υγείας, β) προσβασιμότητα του συστήματος ψυχικής υγείας, γ) ολοκληρωμένη και πολυτομεακή προσέγγιση για την ψυχική υγεία δ) πρόληψη των ψυχικών ασθενειών και την προώθηση της ψυχικής ευεξίας και ε) τις δαπάνες, τους πόρους, τις πολιτικές και τη χρηστή διακυβέρνηση. Τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν στην παρούσα έρευνα ήταν δευτερογενή και προήλθαν κατά κύριο λόγο από έρευνες και στατιστικά δεδομένα διεθνών οργανισμών, όπως είναι ο ΟΟΣΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Το σύστημα υγείας της Ελλάδος, παρουσιάζει σημαντικές διαφοροποιήσεις σε διάφορους δείκτες, σε σύγκριση με το μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γίνεται συζήτηση των ευρημάτων και πραγματοποιούνται συγκεκριμένες προτάσεις.
Μ.Δ.Ε. 357
Keywords: ψυχική υγεία, σύστημα ψυχικής υγείας, σύγκριση, αξιολόγηση.