Τα χαρακτηριστικά του "καλού εκπαιδευτικού" και οι αντιλήψεις των καθηγητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τον επαγγελματισμό τους: η περίπτωση του Γενικού Λυκείου - Πέππα, Ευαγγελία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Αντικείμενο της παρούσας εργασίας είναι οι αντιλήψεις των εκπαιδευτικών της ανώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τον επαγγελματισμό τους και τα χαρακτηριστικά που προσδιορίζουν τον «καλό καθηγητή», με φόντο τις επιχειρούμενες αλλαγές στη βαθμίδα του Λυκείου. Για τις ανάγκες της έρευνας μελετώνται τα κείμενα της ευρωπαϊκής και της εθνικής Εκπαιδευτικής Πολιτικής, με στόχο να διαπιστωθεί πώς προσδιορίζεται ο επαγγελματισμός των εκπαιδευτικών και σε ποιες απαιτήσεις καλούνται να ανταποκριθούν με βάση τις ασκούμενες πολιτικές. Στο ερευνητικό μέρος παρουσιάζονται οι αντιλήψεις των καθηγητών για το περιεχόμενο του επαγγελματισμού τους και ο βαθμός αποδοχής των προωθούμενων προτύπων. Η έρευνα διενεργήθηκε σε καθηγητές που διδάσκουν στα λύκεια του νομού Αργολίδας και χρησιμοποιήθηκε μικτή προσέγγιση, με ερωτηματολόγια και συνεντεύξεις. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι εκπαιδευτικοί της ανώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης διατηρούν ισχυρή αφοσίωση στο επάγγελμά τους και παραμένουν προσηλωμένοι στον ρόλο τους ως λειτουργών, ενώ εμφανίζουν επιλεκτική αποδοχή των προτύπων του «νέου επαγγελματισμού», στο βαθμό που αυτά δεν απειλούν την διαμορφωμένη επαγγελματική τους ταυτότητα. Η έρευνα καταγράφει επίσης σύγχυση των εκπαιδευτικών όσον αφορά τις αντιληπτές απαιτήσεις που απορρέουν από τον ρόλο τους και αισθήματα πίεσης και ματαίωσης που σχετίζονται με την τρέχουσα κατάσταση της εκπαίδευσης στη χώρα μας και ειδικότερα με τον ασαφή εκπαιδευτικό προσανατολισμό του λυκείου.
Αριθμός Εισαγωγής: 012036-012037 cd
Keywords: Εκπαιδευτικοί -- Ελλάδα; Εκπαιδευτικοί -- Αξιολόγησή των; Εκπαίδευση, Δευτεροβάθμια -- Ελλάδα; Εκπαιδευτικός; Καθηγητής; Λύκειο; Επαγγελματισμός; Επαγγελματική ταυτότητα; Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση; Εκπαιδευτική πολιτική; Teacher; Higher secondary education; Professionalism; Professional identity; Educational reform; Educational policy