Διδασκαλία κοινωνικών δεξιοτήτων (ΕΑΕΟ1) με έμφαση τη διαχείριση των επιθετικών συμπεριφορών σε παιδιά με Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές - Αντωνοπούλου, Ρουμπίνη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2015)
Ο σκοπός της παρούσας έρευνας είναι η διδασκαλία κοινωνικών δεξιοτήτων με έμφαση τη διαχείριση των επιθετικών συμπεριφορών σε παιδί με Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή (ΔΑΔ). Η έρευνα διεξάγεται στο επιστημονικό πεδίο της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης με την εφαρμογή ενός Στοχευμένου, Ατομικού, Δομημένου, Ενταξιακού, Προγράμματος, Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης(ΣΑΔΕΠΕΑ). Η μεθοδολογία της έρευνας είναι μεικτή και αποτελείται από ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα. Ένας μαθητής με αυτισμό (αγόρι, 12 ετών)αποτέλεσε τον πυρήνα της ομάδας στόχου καθώς και ενήλικες (εκπαιδευτικοί, γονείς) οι οποίοι έρχονται σε επαφή μαζί του. Η συλλογή των ποιοτικών δεδομένων έγινε μέσω της μεθοδολογίας της παρατήρησης (άτυπη παιδαγωγική αξιολόγηση, Λίστες Ελέγχου Βασικών δεξιοτήτων, συνεντεύξεις, πειραματικά πρωτόκολλα) μετά από 150 ώρες σχολαστικής παρακολούθησης. Επιπλέον τα ποσοτικά δεδομένα συλλέχθηκαν μέσω της διάθεσης ενός σύντομου ερωτηματολογίου σε όλους τους ενήλικες οι οποίοι εμπλέκονται με τον μαθητή της μελέτης περίπτωσης. Τα αποτελέσματα της έρευνας υπήρξαν ευνοϊκά, καθώς διαμορφώθηκαν θετικές στάσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα του προγράμματος για τη διδασκαλία κοινωνικών δεξιοτήτων με έμφαση τη διαχείριση επιθετικών συμπεριφορών.
Teaching social skills(ΕΑΕ01) in children into Autistic Spectrum Disorder with emphasis on management of aggressive behaviors
L’Insegnamento delle Competenze Sociali (EAEO1) con enfasi sulla Gestione dei Comportamenti Aggressivi nei bambini con Autismo e disturbi dello sviluppo
Keywords: Κοινωνικές δεξιότητες στα παιδιά; Διαταραχές συμπεριφοράς στα παιδιά; Συμπεριφορά, Τροποποίηση της; Κοινωνικές δεξιότητες; Επιθετικές συμπεριφορές; Διαφοροποιημένο πρόγραμμα; Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή (ΔΑΔ)