Δημιουργία Πληροφοριακού Συστήματος με τη Χρήση Ανοιχτού Λογισμικού για την Καταγραφή Κοινωνικού Ιστορικού. Πιλοτική Εφαρμογή στα Κ.Α.Π.Η. Πάτρας - Λέκκα, Φωτεινή (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2015)
Η Τρίτη ηλικία αποτελεί μια ευάλωτη πληθυσμιακή ομάδα με ιδιαίτερες ανάγκες και χαρακτηριστικά. Σήμερα λόγω της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης παρατηρείται αύξηση των ηλικιωμένων που εγγράφονται στα ΚΑΠΗ. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας ερευνητικής μελέτης είναι η δημιουργία ενός εύκολου και φιλικού προς το χρήστη πληροφοριακού συστήματος με τη χρήση ανοικτού λογισμικού όπου θα περιέχονται στοιχεία από το Κοινωνικό Ιστορικό των ΚΑΠΗ, στοχεύοντας στην ταχύτερη και ευκολότερη στατιστική επεξεργασία αποτελεσμάτων. Υλικό και Μέθοδος: Για την εκπόνηση της μελέτης χρησιμοποιήθηκε το Κοινωνικό Ιστορικό των ΚΑΠΗ του Δήμου Πατρέων, σε συνδυασμό με το πληροφοριακό σύστημα Open EMR, για την έγκυρη και αποτελεσματική καταγραφή των στοιχείων των μελών. Αποτελέσματα: Το σύστημα που δημιουργήθηκε για τις ανάγκες των ΚΑΠΗ έδωσε αποτελέσματα όσον αφορά Ατομικά, Κοινωνικά, Οικονομικά, στοιχεία των μελών των ΚΑΠΗ καθώς και λόγους προσέγγισης της υπηρεσίας από τα μέλη και συμμετοχή τους σε διάφορες ομάδες. Συμπεράσματα: Η δημιουργία και η ύπαρξη ενός τέτοιου συστήματος κρίνεται αναγκαία όχι μόνο για τα ΚΑΠΗ αλλά για κάθε Κοινωνική υπηρεσία που θέλει να έχει την απόλυτη διαχείριση των στοιχείων των μελών της είτε για έρευνα είτε για δική της χρήση καθώς και ολόκληρης της οργάνωσης της υπηρεσίας.
Keywords: Πληροφοριακά συστήματα; Ηλικιωμένοι; Information storage and retrieval systems; Older people; Τρίτη Ηλικία; ΚΑΠΗ; Ανοικτό Λογισμικό; Elderly; Open source; Open EMR