Ανασκόπηση καλών πρακτικών στρατηγικής διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ερασιτεχνικών και επαγγελματικών αθλητικών σωματείων - Ριγανάς, Σπυρίδων (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
«Το σύνολο αποτελεί κάτι παραπάνω από το άθροισμα των τμημάτων του», είναι μια γνωστή αναφορά που συνοδεύει άρρηκτα τα επιτυχημένα επαγγελματικά ή μη αθλητικά σωματεία. Η σύγχρονη βιβλιογραφία υπογραμμίζει ότι οι δυνατότητες σε επίπεδο δεξιοτήτων αλλά και η οργάνωση διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην απόδοση ενός αθλητικού σωματείου. Η δυνατότητα που βασίζεται στο ανθρώπινο δυναμικό και ο συντονισμός αυτών των πόρων μέσω της διαχειριστικής ικανότητας, φαίνεται να είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για την απόδοση ενός αθλητικού σωματείου, σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Σκοπός της εργασίας είναι να διερευνήσει το πως συνδέεται η στρατηγική διοίκηση του ανθρώπινου δυναμικού με την απόκτηση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος σε περιβάλλον αθλητικών σωματείων είτε ερασιτεχνικών είτε επαγγελματικών. Ενώ έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην κατανόηση των άμεσων επιδράσεων μεμονωμένων πόρων στη δημιουργία αξίας, ο ερευνητής στη παρούσα εργασία θα εστιάσει σε καλές πρακτικές στρατηγικής διοίκησης σε αθλητικά σωματεία. Προσπαθώντας να καλύψει την οποιαδήποτε ασάφεια μεταξύ του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος, θα αναλυθούν στοιχεία ηγεσίας - εμπειρίας, εσωτερικά αναπτυγμένοι πόροι κοκ, παράγοντες που τείνουν να επηρεάσουν τη πορεία του αθλητικού σωματείου και θα του επιτρέψει ανάλογα να δράσει. Η σημαντικότητα αυτής της εργασίας υπόκειται στην καταγραφή των βέλτιστων πρακτικών στρατηγικής διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού, που μπορεί να βοηθήσει με τη σειρά της τα αθλητικά σωματεία και οργανισμούς να ανταποκριθούν στις σύγχρονες προκλήσεις.
A review of best strategic human resource management practices as a competitive advantage in amateur and professional sports clubs
Keywords: Ανθρώπινο κεφάλαιο - Διοίκηση και οργάνωση; Ηγεσία; Αθλητικά σωματεία - Διοίκηση και οργάνωση; Human capital - Management; Leadership; Athletic clubs - Management; Στρατηγική διοίκηση; Ανθρώπινο δυναμικό; Καλές πρακτικές; Αθλητικό σωματείο; Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα; Strategic management; Human resources; Best practices; Sports club; Competitive advantage