Επιπτώσεις της πρόσφατης οικονομικής κρίσης στην οικονομική μεγέθυνση, εισοδηματική ανισότητα και φτώχεια στις χώρες μέλη της ευρωπαϊκής ένωσης - Βασιλόπουλος, Βασίλειος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2015)
Η τελευταία οικονομική κρίση του καπιταλιστικού τρόπου αναπαραγωγής έχει τεράστιες επιπτώσεις στην ευημερία των λαών παγκοσμίως αλλά κυρίως στον πληθυσμό της Ευρωπαϊκή Ένωσης. Η κρίση χρέους της Ευρωπαϊκή Ένωσης, η ακαμψία εφαρμογής νομισματικής πολιτικής και η εφαρμογή συσταλτικών δημοσιονομικών πολιτικών έχει οδηγήσει ειδικά τις χώρες του Νότου της Ευρώπης σε αύξηση της ανεργίας, αύξηση της φορολογίας και ως εκ τούτου σε μείωση των καταναλωτικών δυνατοτήτων τους. Παράλληλα, οι αναιμικοί ρυθμοί ανάπτυξης έχουν εντείνει τα παραπάνω αποτελέσματα. Σκοπός της παρούσας διπλωματικής είναι η βιβλιογραφική επισκόπηση των κυρίων αιτιών της οικονομικής κρίσης, καθώς και των κυρίων αιτιών της φτώχειας και της κοινωνικής ανισότητας που έχει αναπτυχτεί ιδιαιτέρα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συγκριτική ανάλυση που έχει διεξήχθη από δευτερογενή στοιχειά επιβεβαιώνει ότι η ευημερία, των ευρωπαϊκών λαών έχει μειωθεί, ενώ η φτώχεια και η κοινωνική ανισότητα έχουν αυξηθεί τα χρόνια της κρίσης.
Μ.Δ.Ε. 68
Keywords: Οικονομική ανάπτυξη -- Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της; Economic development -- European Union, countries; Φτώχεια -- Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της; Poverty -- European Union, countries; Κοινωνική ανισότητα; Κρίση; Φτώχεια; Ανάπτυξη