Η επιστήμη των Μαθηματικών αρωγός στον Αθλητισμό με Αναπηρίες - Σταγάκη, Στυλιανή (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Αναμφισβήτητα τα μαθηματικά αποτελούν πυλώνα για την ανάπτυξη και την πρόοδο των άλλων επιστήμων, γεγονός το οποίο έχει αποδειχθεί και θεμελιωθεί με το πέρασμα των αιώνων. Μέσω των μαθηματικών μπορεί να δοθεί λύση σε βασικά προβλήματα της καθημερινότητας και να ερμηνευτεί η λειτουργία του κόσμου. Εύλογα, λοιπόν, προκύπτει ότι τα μαθηματικά βρίσκουν εφαρμογή και ενισχύουν τον αθλητισμό και ειδικότερα τον αθλητισμό ατόμων με ειδικές ανάγκες. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι να τονίσει και να αναδείξει τα αποτελέσματα της διαθεματικής προσέγγισης των μαθηματικών και της φυσικής αγωγής έχοντας ως σημείο αναφοράς μαθητές με αναπηρίες. Μεθοδολογία: Ερευνητικό εργαλείο της παρούσας μελέτης αποτελεί η ανάλυση συνεντεύξεων. Πιο συγκεκριμένα, έπειτα από ενδελεχή ανασκόπηση της υπάρχουσας βιβλιογραφίας, σχεδιάστηκε το απαραίτητο θεωρητικό πλάνο, το οποίο αποτέλεσε τον πυλώνα για τον σχεδιασμό ερωτήσεων. Η επιλογή του υπό μελέτη δείγματος της ποιοτικής έρευνας βασίστηκε στις αρχές της σκόπιμης δειγματοληψίας, μιας και υπήρχαν αυστηρά κριτήρια για την επιλογή του δείγματος, το οποίο αποτέλεσαν 38 εκπαιδευτικοί μαθηματικών, φυσικής αγωγής και παράλληλης στήριξης της περιφερειακής ενότητας της Κρήτης. Αποτελέσματα: Τα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαίωσαν την αρχική μας θέση, ότι η επιστήμη των μαθηματικών αποτελεί αρωγό στον αθλητισμό ατόμων με αναπηρίες. Μέσα από την έρευνα αναδείχθηκε ότι χάρις σε αυτή τη συνεργασία ενισχύεται η κινητοποίηση και το ενδιαφέρον των μαθητών και παρατηρείται στην πλειοψηφία βελτίωση των επιδόσεων. Από την άλλη, όμως, καταδεικνύονται και σημαντικά εμπόδια στην καθολική ενσωμάτωση της διεπιστημονικής αυτής προσέγγισης που σχετίζονται με την έλλειψη σωστής και καθολικής επιμόρφωσης, κατάλληλου υλικού εξοπλισμού και θεσμικής στήριξης. Συμπεράσματα: Εν κατακλείδι, η σύνδεση της επιστήμης των μαθηματικών και της φυσικής αγωγής μέσω βιωματικών δραστηριοτήτων, δρα ευεργετικά σε όλες τις εκφάνσεις της σχολικής ζωής των ατόμων με αναπηρίες. Η διαπίστωση αυτή οφείλει να αποτελέσει έναυσμα για την αναθεώρηση του υπάρχοντος εκπαιδευτικού συστήματος αποσκοπώντας στη γενικότερη διαθεματική προσέγγιση της εκπαίδευσης.
The science of Mathematics helps in sports with disabilities
Keywords: Ειδική εκπαίδευση; Φυσική αγωγή για παιδιά με ειδικές ανάγκες; Φυσική αγωγή για άτομα με ειδικές ανάγκες; Άτομα με ειδικές ανάγκες - Εκπαίδευση; Αθλητισμός - Μαθηματικά; Αθλητισμός - Μαθηματικά μοντέλα; Κινητική ικανότητα; Κινητική μάθηση; Νευρομυϊκές ασθένειες; Special education; Physical education for children with disabilities; Physical education for people with disabilities; People with disabilities - Education; Sports - Mathematics; Sports - Mathematical models; Motor ability; Motor learning; Neuromuscular deseases; Αναπηρία; Διαθεματική προσέγγιση; Ειδικές ανάγκες; Μαθηματικά; Φυσική αγωγή; Disability; Interdisciplinary approach; Special needs; Mathematics; Physical education