Η διεθνοποίηση των επιχειρήσεων - Παπαδήμα, Ευγενία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2013)
Όπως ήδη αναφέρθηκε η εν λόγω διπλωματική εργασία φέρει τίτλο «Η ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ» και προσπαθεί να προσεγγίσει σε βάθος την έννοια της διεθνοποίησης, διαρθρώνεται σε πέντε κεφάλαια, πλέον της Εισαγωγής και των Συμπερασμάτων. Πιο συγκεκριμένα, αναφορικά με την δομή και την διάρθρωση να αναφέρουμε τα εξής: Το πρώτο κεφάλαιο είναι εισαγωγικό και είναι αυτό που μας συστήνει – παρουσιάζει τις έννοιες που θα συναντήσουμε καθ’ όλη την έκταση της εργασίας. Εκεί δίνονται σημαντικοί ορισμοί για την έννοια της διεθνοποίησης καθώς επίσης προσδιορίζονται οι λόγοι, τα κριτήρια αλλά και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν κατά την διαδικασία αυτή. Στη συνέχεια επιχειρείται βιβλιογραφική επισκόπηση της έννοιας της διεθνοποίησης ενώ ιδιαίτερη μνεία και αναφορά γίνεται στα διάφορα μοντέλα που ακολουθούνται από τις επιχειρήσεις προκειμένου να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στο εξωτερικό. Η θεωρία των σταδίων καθώς και το υπόδειγμα της Ουψάλα έχουν κυρίαρχη θέση στο κεφάλαιο αυτό. Στο τρίτο κεφάλαιο γίνεται η σύνδεση της έννοιας της διεθνοποίησης με αυτήν της επιχείρησης. Περιγράφονται οι οργανωτικές δομές των διεθνοποιημένων επιχειρήσεων, αναλύονται οι στρατηγικές που ακολουθούνται από τις επιχειρήσεις και τέλος υπογραμμίζονται τα χαρακτηριστικά της αγοράς – στόχου, την οποία επιλέγει η επιχείρηση προκειμένου να επεκτείνει τις δραστηριότητες της. Η διεθνοποίηση αποτελεί μια έννοια άρρηκτα συνδεδεμένη με τη διαφορετικότητα και την καινοτομία, για το λόγο αυτό κρίθηκε σκόπιμο στο κεφάλαιο τέσσερα να προσδιοριστεί η έννοια της καινοτομίας, να διακριθούν τα είδη και τα βασικά χαρακτηριστικά αυτής καθώς επιπλέον να περιγραφούν τα κυριότερα δίκτυα και υποδείγματα καινοτομίας. Τέλος το πέμπτο κεφάλαιο αποτελεί μια εφαρμογή των παραπάνω στην ελληνική πραγματικότητα. Έτσι γίνεται σύνδεση της διεθνοποίησης με τις ελληνικές επιχειρήσεις καθώς επίσης περιγράφεται και η στάση των τελευταίων απέναντι στην καινοτομία. Οι προοπτικές των ελληνικών επιχειρήσεων, η επιβίωση – έξοδος από την κρίση σε συνδυασμό με τα οφέλη της διεθνοποίησης για αυτές είναι επίσης τμήματα του κεφαλαίου. Η εν λόγω εργασία ολοκληρώνεται με την ενότητα των συμπερασμάτων που προκύπτουν από το σύνολο τις εργασίας αλλά και με τις βιβλιογραφικές αναφορές από όπου αντλήθηκαν τα κυριότερα στοιχεία για την παρούσα συγγραφική προσπάθεια.
Μ.Δ.Ε. 169
Keywords: Επιχειρήσεις; Παγκοσμιοποίηση -- Οικονομικές απόψεις; Διεθνοποίηση; Καινοτομίες; Ελληνικές επιχειρήσεις; Ξένη αγορά