Αγροτικό Μάρκετινγκ. Η περίπτωση των πιστοποιημένων αγροτικών προϊόντων στους νομούς Λακωνίας και Αρκαδίας. - Βαρρά, Μαρία - Άννα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να διερευνήσει τον ρόλο του μάρκετινγκ στην εμπορία των πιστοποιημένων αγροτικών προϊόντων στους νομούς Λακωνίας και Αρκαδίας. Μέσα από την έρευνα επιχειρήθηκε να εξευρεθούν οι στρατηγικές και οι πολιτικές εκείνες της επιστήμης του μάρκετινγκ που οι εμπλεκόμενοι χρησιμοποιούν ή δεν χρησιμοποιούν καθώς και οι λόγοι που τους οδηγούν στην εκάστοτε επιλογή τους. Επίσης, διερευνήθηκε ο ρόλος της ποιοτικής διαφοροποίησης μέσα από την περίπτωση πάντα του ελαιολάδου ΠΓΕ – Λακωνία και της ΠΟΠ Τσακώνικης μελιτζάνας Λεωνιδίου. Αρχικά έγινε ανασκόπηση της υπάρχουσας βιβλιογραφίας πάνω στο αγροτικό μάρκετινγκ και την ποιότητα και πιστοποίηση στον αγροτροφικό τομέα. Κατόπιν διεξήχθη έρευνα σε 7 αγροτικούς παράγοντες στους δυο ερευνώμενους νομούς μέσω συνεντεύξεων και με τη χρήση ημιδομημένου ερωτηματολογίου. Παράλληλα έγινε ανάλυση των ιστοσελίδων των φορέων και δημοσιευμάτων του τύπου σχετικά με τα εν λόγω προϊόντα. Τα δεδομένα όλα κατεγράφησαν, κατηγοριοποιήθηκαν και εξήχθησαν τα αποτελέσματα. Αυτά κατέδειξαν ότι τόσο οι παραγωγοί όσο και οι έμποροι και οι καταναλωτές επιζητούν τα ποιοτικά και ασφαλή προϊόντα, εξετάζουν τις πιστοποιήσεις και τις σχετικές σημάνσεις στη συσκευασία, και ειδικά στο εξωτερικό είναι πιο ενημερωμένοι. Στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, στα παραπάνω προστίθεται και η παράμετρος της τιμής.
Agricultural Marketing. The case of certified agricultural products in the perfectures of Laconia and Arkadia.
Keywords: Αγροτικό μάρκετινγκ; Ποιότητα; Πιστοποίηση; Τοπικότητα; Π.Ο.Π.; Π.Γ.Ε.; Ιχνηλασιμότητα; Ολοκληρωμένη διαχείριση; Βιολογική γεωργία; Agricultural marketing; Quality; Certification; Locality; PDO; PGI; Traceability; Organic