Τεχνητή νοημοσύνη και δημόσια διοίκηση. Προοπτικές και κίνδυνοι - Μπαρδούτσος, Χρήστος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Οι πρόσφατες βελτιώσεις στα τεχνικά χαρακτηριστικά των υπολογιστών και οι περαιτέρω δυνατότητες ανάπτυξης των προγραμμάτων λογισμικού, έχουν επιταχύνει την ανάπτυξη των τεχνολογιών της Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence). Παράλληλα, η συζήτηση για τη στροφή από τα συμβατικά μοντέλα διακυβέρνησης στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η οποία στοχεύει στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών της δημόσιας διοίκησης, είναι πλέον επίκαιρη και επιτακτική, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι πρώτον, οι τεχνολογικές εξελίξεις είναι ραγδαίες και δεύτερον, ότι ο ιδιωτικός τομέας έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες και σημαντικές προόδους προς την κατεύθυνση αυτή, αφήνοντας πολύ πίσω στις εξελίξεις τον δημόσιο τομέα. Στην παρούσα εργασία παρουσιάζεται πώς οι τεχνολογίες της Τεχνητής Νοημοσύνης έχουν τη δυνατότητα να αναμορφώσουν ριζικά τη δημόσια διοίκηση και σε ορισμένες χώρες, όπως η Ελλάδα, να αντιμετωπίσουν τις χρόνιες παθογένειες της. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάστηκαν μέσα από τη διεθνή βιβλιογραφία, τα πεδία της δημόσιας διοίκησης που υιοθέτησαν εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης σε παγκόσμιο επίπεδο και εξετάζονται τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι τώρα στην Ελλάδα και πως και άλλες εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης θα μπορούσαν να υλοποιηθούν στο ελληνικό δημόσιο. Ωστόσο η υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης στη δημόσια διοίκηση, δεν έχει μόνο οφέλη, αλλά και κινδύνους, οι οποίοι πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη και πάντα να προηγείται ένας σωστός σχεδιασμός ανάπτυξης των συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης, ώστε να αντιμετωπίζονται τα ηθικά και κοινωνικά ζητήματα και να εξασφαλίζεται η καλή για τον άνθρωπο χρήση της τεχνολογίας.
Artificial intelligence and public administration. Prospects and dangers.
Keywords: Τεχνητή νοημοσύνη; Δημόσια διοίκηση--Ελλάδα; Ηλεκτρονική διακυβέρνηση; Τεχνητή Νοημοσύνη; Δημόσια διοίκηση; Τεχνολογία; Ηθικά διλήμματα; Κοινωνικά ζητήματα; Ανθρώπινος παράγοντας