Η αξιολόγηση του επιπέδου αναγνωρισιμότητας των χορηγών του UEFA Champions League - Πεπονάκης, Γεώργιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2015)
Το σύμβολο της διοργάνωσης του UEFA Champions League, τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχει επιδείξει μεγάλη αύξηση της αναγνωρισιμότητας του παγκοσμίως. Κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι καταναλωτές παρακολουθούν την διοργάνωση, συνεπώς διεθνείς εταιρίες επιχειρούν την επίτευξη χορηγικών συμφωνιών, προσφέροντας μεγάλα χρηματικά ποσά, που θα τους προσφέρουν πολλά οφέλη στην συνέχεια. Ο σκοπός της παρούσας έρευνας ήταν η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των χορηγών του UEFA Champions League, μέσω της αναγνωρισιμότητας των επίσημων χορηγών από τους ανταγωνιστές, καθώς και η επίδραση του καταχρηστικού μάρκετινγκ (ambush marketing), στην επίτευξη των επιχειρηματικών στόχων των εταιριών-χορηγών. Για την διεξαγωγή της έρευνας δημιουργήθηκε ένα ερωτηματολόγιο, το οποίο μοιράστηκε σε 404 πολίτες πανελλαδικά, το μεγαλύτερο ποσοστό των οποίων είχε ολοκληρώσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση, και το εύρος ηλικίας κυμαινόταν από 17 έως 70 ετών. Τα αποτελέσματα της έρευνας εξήχθησαν μέσω του στατιστικού προγράμματος SPSS 22.0. Από τα αποτελέσματα της έρευνας προέκυψε ότι, οι περισσότεροι από τους χορηγούς κατάφεραν να επιτύχουν σύνδεση του εμπορικού τους σήματος, με αυτό της διοργάνωσης, στο μυαλό των καταναλωτών. Ωστόσο, υπήρχαν και οι περιπτώσεις εταιριών, που ενώ δεν ήταν χορηγοί της διοργάνωσης του UEFA Champions League, παρουσίασαν υψηλά ποσοστά αναγνωρισιμότητας, με συνέπεια να υποδηλώνεται η αποτελεσματικότητα των επίσημων χορηγών και η ύπαρξη του καταχρηστικού μάρκετινγκ (ambush marketing), να είναι ορατή. Από την έρευνα εξήχθησαν στατιστικά σημαντικά αποτελέσματα, τα οποία τεκμηριώθηκαν επιστημονικά, ωστόσο υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης της έρευνας και σε άλλα πεδία.
Εvaluating the level of awareness in UEFA Champions League sponsors
Keywords: Αναγνωρισιμότητα μάρκας; Αθλητικές χορηγίες; Καταχρηστικό μάρκετινγκ; UEFA Champions League; Awareness; Sport sponsorships; Ambush marketing