Συγκριτική ανάλυση των εγκεκριμένων προγραμμάτων ΤΑΠΤΟΚ της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και η συμβολή τοθς στην επίτευξη των στόχων του ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας - Γόνης, Γεώργιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Η παρούσα διπλωματική εργασία αναφέρεται στο νέο χρηματοδοτικό εργαλείο της ΕΕ «Τοπική ανάπτυξη με πρωτοβουλία των τοπικών κοινοτήτων». Γίνεται μια εκτενής αναφορά στο πως αντιλαμβάνεται η ΕΕ τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και τη χρηματοδότηση της ΤΑΠΤΟΚ δίνοντας ταυτόχρονα τις γενικές κατευθύνσεις και αλλά και την απαραίτητη ελευθερία στα κράτη μέλη. Οι ελληνικές αρχές αντιλαμβανόμενες τη χρησιμότητα του νέου εργαλείου δημιούργησαν το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο και εξειδίκευσαν τη χρήση του στα πλαίσια του ΠΑΑ 2014-2020 ως μέτρο 19 και του άξονα 4 του ΕΠΑλΘ. Σε όλη την επιλέξιμη περιοχή επιλέχθηκαν 49 τοπικά προγράμματα από τα οποία τα 6 βρίσκονται στην περιοχή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Το ΠΕΠ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, μέσω της επενδυτικής προτεραιότητας 9d, προτίθεται να δράσει συμπληρωματικά χωρίς όμως συγκεκριμένους στόχους και δείκτες. Σαν συνέπεια το ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο η στρατηγική και η υλοποίηση των εγκριθέντων προγραμμάτων ΤΑΠΤΟΚ συμβάλλουν στο όραμα, τους γενικούς στόχους και κατευθύνσεις της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας όπως αυτοί εκφράζονται μέσα από το Επιχειρησιακό της Πρόγραμμα. Η συγκριτική ανάλυση θα βοηθήσει στην άρτια υλοποίηση και στη μελλοντική αξιολόγηση και τροποποίηση των προγραμμάτων. Για αυτό το λόγο γίνεται αναφορά στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, στα 6 εγκριθέντα προγράμματα και ακολουθεί συγκριτική ανάλυση η οποία απαντά στο ανωτέρω ερώτημα και θέτει τις βάσεις για περαιτέρω έρευνα.
Comparative analysis of approved programmes of TAPTOK Central Greece and their contribution to achieving the goals of PEP Central Greece
Keywords: Περιφερειακός προγραμματισμός; Οικονομική ανάπτυξη; Βιώσιμη ανάπτυξη; Στρατηγικός σχεδιασμός; Τοπική ανάπτυξη; Πρωτοβουλία; Ομάδες τοπικής δράσης; Στρατηγική; Θεματικός στόχος