Η πολιτική παροχής νερού, ως κοινωνικού αγαθού, από δημοτικές επιχειρήσεις. Η περίπτωση της Δημοτικής Επιχείρησης του Δήμου Μινώα Πεδιάδας. - Μπελενιώτης, Νικόλαος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Στην εργασία αυτή επιχειρείται μία προσέγγιση σχετικά με την διαχείριση των υδάτινων πόρων αναζητώντας τρόπους καλύτερης διαχείρισης του μέσα από την ανάλυση των χαρακτηριστικών του νερού, (δημόσιο και κοινωνικό αγαθό, ιδιωτικό ή εμπόρευμα). Προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της αειφόρου ανάπτυξης απαιτείται η προστασία από την πολιτεία του δημόσιου χαρακτήρα του νερού ενώ μέσα από νομοθετικές και συνταγματικές πρωτοβουλίες θα πρέπει να αναγνωριστεί το δικαίωμα πρόσβασης στο νερό. Ο σκοπός της παρούσας διπλωµατικής ήταν η µελέτη της πολιτικής παροχής νερού ως κοινωνικού αγαθού από ∆ηµοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης κυρίως µετά την εφαρµογή του νόµου 3852/10 (νόµος Καλλικράτη). Η παρούσα διπλωματική εστίασε στη Δ.Ε.Υ.Α. Μινώα Πεδιάδας και κυρίως στον κοινωνικό και περιβαλλοντικό ρόλο που διαδραματίζει στην περιοχή αρμοδιότητας και ευθύνης της. Όπως προκύπτει από το αποτέλεσμα της έρευνας η διαχείριση του νερού στην μελέτη περίπτωσης θα πρέπει να παραμείνει υπό δημοτικό έλεγχο μέσω της Δ.Ε.Υ.Α., με την ενεργή συμμετοχή των πολιτών και γιατί όχι σε σχήματα με κύριο χαρακτηριστικό την τοπικότητα του χαρακτήρα, η πρόσβαση στο νερό μέσω της τιμολόγησης του θα πρέπει να εξασφαλίζεται για όλους τους κατοίκους, η ενημέρωση των πολιτών ως προς τις στρατηγικές επιλογές των παρόχων νερού θα πρέπει να ενισχυθεί, ενώ ο κοινωνικός και περιβαλλοντικός ρόλος τους θα πρέπει να ενταθεί στις δύσκολες συγκυρίες που διανύουμε. Λέξεις κλειδιά: Υδάτινος πόρος, Κοινωνικό αγαθό, Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης,
Water supply policy, as a social good, by municipal enterprises. The case of the Municipal Enterprise of the Municipality of Minoa Pediada.
Αρ. Εισ.: 20 cd
Keywords: Διαχείριση υδάτων; Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης -- Ελλάδα; Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Μινώα Πεδιάδας; Υδάτινος πόρος; Κοινωνικό αγαθό; Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης