Η συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη συγκρότηση τοπικών πολιτιστικών θεσμών. Μελέτη περίπτωσης: Δήμος Αμπελοκήπων- Μενεμένης - Αντωνίου, Χριστίνα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Στην παρούσα εργασία ερευνάται η συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης στη συγκρότηση πολιτιστικών θεσμών και παράλληλα εξετάζεται η διασύνδεση των παραπάνω θεσμών με την ευρύτερη τοπική ανάπτυξη. Η τοπική αυτοδιοίκηση ως φυσικός αποδέκτης και εκφραστής της λαϊκής βάσης μπορεί να αναπτύξει σημαντική δράση σε ζητήματα τοπικής πολιτιστικής πολιτικής. Έχει τη δυνατότητα να ιδρύσει πολιτιστικούς θεσμούς και δομές πολιτισμού που δημιουργούν μόνιμα ποιοτικά τοπικά χαρακτηριστικά, τα οποία επιφέρουν πολλαπλασιαστικά οφέλη στην κοινωνική και πνευματική ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας και παράλληλα ενδυναμώνουν το επίπεδο της κοινωνική της συνοχής. Στην παρούσα εργασία γίνεται προσπάθεια αποτίμησης της συσχέτισης των πολιτιστικών θεσμών και γενικότερα της πολιτιστικής πολιτικής στο τοπικό επίπεδο με τις αξίες της ισότητας, της συμμετοχικότητας, της συμπερίληψης, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης. Επίσης, ενδιαφέρον έχει η εξέταση της δυναμικής σχέσης του πολιτισμού με την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού, τον περιορισμό των ανισοτήτων και γενικότερα της διευκόλυνσης της κοινωνικής συνοχής: Αξίες και διαστάσεις οι οποίες αναφέρονται στη Νέα Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τον Πολιτισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακολούθως, επιχειρείται η διερεύνηση των ζητημάτων της ισόρροπης χωροταξικής ανάπτυξης, της δημιουργίας της αίσθησης της τοπικής ταυτότητας και γενικότερα ο εμπλουτισμός της ποιότητας ζωής των κατοίκων διαμέσου του πολιτιστικού παράγοντα. Ως μελέτη περίπτωσης θα εξεταστεί η πολιτιστική πολιτική που ασκείται από τον Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης. Θα επιχειρηθεί η συσχέτιση των πολιτιστικών θεσμών του συγκεκριμένου Δήμου με την κοινωνική, πνευματική ανάπτυξη και ευημερία της τοπικής κοινωνίας. Βασικό λοιπόν ερευνητικό ερώτημα της συγκεκριμένης διπλωματικής εργασίας είναι εάν έχουν συσταθεί πολιτιστικοί θεσμοί στον Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης και αν οι πολιτιστικοί θεσμοί αξιοποιούν την αναπτυξιακή δύναμη του πολιτισμού προς όφελος της κοινωνικής συνοχής, της ευημερίας και αν συνεισφέρουν στην βελτίωση του πνευματικού επιπέδου της τοπικής κοινωνίας. Όπως διαπιστώθηκε, στο σύνολό τους οι πολιτιστικοί θεσμοί του Δήμου Αμπελοκήπων - Μενεμένης συμβάλλουν στην κάλυψη των ποιοτικών διαστάσεων οι οποίοι σχετίζονται με την κοινωνική και πνευματική ανάπτυξη και ευημερία του τόπου. Επίσης, παρατηρήθηκε ότι ο πολιτιστικός παράγοντας αναγνωρίζεται και αξιοποιείται προς όφελος της κοινωνικής συνοχής. Τα παραπάνω αισιόδοξα ευρήματα της έρευνας στο ζητούμενο της συνεισφοράς των θεσμών πολιτισμού του Δήμου Αμπελοκήπων - Μενεμένης στο κοινωνικό πεδίο και συγκεκριμένα στη διευκόλυνση της κοινωνικής συνοχής και κοινωνικής ανάπτυξης μας δίνουν θετικές κατευθύνσεις για περαιτέρω δράσεις σε αυτό το πεδίο.
Τhe contribution of Local Government for the establishment of local cultural institutions. Case Study the Municipality Ampelokipi-Menemeni
Αρ. Εισ.: 160 cd
Keywords: Τοπική αυτοδιοίκηση -- Ελλάδα; Τοπική αυτοδιοίκηση -- Ελλάδα -- Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης; Πολιτιστική πολιτική; Ελλάδα -- Πολιτιστική πολιτική; Τοπική αυτοδιοίκηση; Πολιτιστικοί θεσμοί; Πολιτιστική, πνευματική & κοινωνική ανάπτυξη; Κοινωνική συνοχή; Συμμετοχικότητα; Συμπερίληψη; Ισότητα; Local government; Cultural institutions; Cultural, intellectual & social development; Social cohesion; Participation; Inclusion; Equality