Η Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας της Ε.Ε. υπό το πρίσμα της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης: Η Ανατολική Εταιρική Σχέση - Ρούντας, Γεώργιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ως ιδιαίτερος και αυτόνομος πολιτειακός οργανισμός διαθέτει την δική της ξεχωριστή νομική προσωπικότητα. Ως εκ τούτου καθίσταται φορέας δικαιωμάτων και υποχρεώσεων με δυνατότητα σύναψης και διαπραγμάτευσης διεθνών συμφωνιών καθώς και μετοχής σε διεθνείς οργανισμούς και συμβάσεις. Η δομή και η λειτουργία της την έχουν καταστήσει βασικό παράγοντα διαμόρφωσης των παγκόσμιων εξελίξεων. Αυτό σημαίνει, ότι η στρατηγική της εξωτερικής της πολιτικής διαρκώς μεταβάλλεται, ώστε να επιτυγχάνεται ο αντικειμενικός σκοπός, δηλαδή η προώθηση του εξευρωπαϊσμού και του κοινοτικού κεκτημένου. Καθότι η στρατηγική της διεύρυνσης δεν μπορούσε να συνεχιστεί επ' αόριστον η Ευρωπαϊκή Ένωση εφάρμοσε μία εναλλακτική μορφή εξωτερικής πολιτικής, την λεγόμενη Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας με έντονα τα στοιχεία της εδαφικής συνεργασίας. Ερειδόμενη νομικά στις συνθήκες της Ε.Ε. η Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας αναπτύσσει μία περιφερειακή διάσταση εκτεινόμενη στις χώρες της Ανατολής, την λεγόμενη Ανατολική Εταιρική Σχέση (ΑΕΣ). Η περιφερειακή Ανατολική διάσταση ενέχει στοιχεία πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, όπως εξάλλου διαφαίνεται από ένα εργαλείο περιφερειακής πολιτικής, το οποίο χρησιμοποιεί, την Διάσκεψη των Περιφερειακών και Τοπικών Αρχών της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης. Η περιφερειακή δράση αυτού του πολιτικού εργαλείου μπορεί να αξιολογηθεί τόσο αναφορικά με την αποτελεσματικότητα όσο και με την αποδοτικότητα εξωτερίκευσης της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης.
The European Neighborhood Policy of the E.U. in the light of multi-level governance: The Eastern Partnership
Keywords: Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της--Πολιτική και διακυβέρνηση; Ευρωπαϊκή Ένωση; Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση; Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας; Εδαφική και Περιφερειακή Συνεργασία; Ανατολική Εταιρική Σχέση; Διάσκεψη των Περιφερειακών και Τοπικών Αρχών της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης; Αποτελεσματικότητα και Αποδοτικότητα