Σχεδιασμός & Υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης Αειφόρου Ενέργειας (ΣΔΑΕ) στην Tοπική Aυτοδιοίκηση: Η περίπτωση του Δήμου Κοζάνης - Τοπάλη, Θεοδώρα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης είναι η κλιματική αλλαγή που οφείλεται στην ενίσχυση του φαινόμενου του θερμοκηπίου. Η κλιματική αλλαγή συντελείται λόγω της ρύπανσης της ατμόσφαιρας από τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, διαπίστωσε πως η συμμετοχή των τοπικών αρχών μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του εν λόγω φαινομένου και θέσπισε την πρωτοβουλία του Συμφώνου των Δημάρχων. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αφορά στην εθελοντική συμμετοχή των Δήμων στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Οι Δήμοι που προσχωρούν στην πρωτοβουλία οφείλουν να εκπονήσουν ένα Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας (ΣΔΑΕ). Στο ΣΔΑΕ αναφέρονται οι δράσεις που θα υλοποιήσει ο εκάστοτε Δήμος προκειμένου να μειώσει τα επίπεδα εκπομπών CO2 του. Στην παρούσα εργασία γίνεται λόγος για το σχεδιασμό και την υλοποίηση ΣΔΑΕ στους ΟΤΑ. Αρχικά, παρατίθεται η αξιολόγηση της πρωτοβουλίας του Συμφώνου των Δημάρχων, όπως προκύπτει από εργασίες τόσο της ΕΕ όσο και της επιστημονικής κοινότητας. Ακολούθως, παρουσιάζεται το ΣΔΑΕ του Δήμου Κοζάνης. Επιπλέον, παρατίθεται η έρευνα που έγινε για το ΣΔΑΕ του Δήμου Κοζάνης, στην οποία συμμετείχαν αρμόδιοι της περιοχής, που σχετίζονται με την πρωτοβουλία του Συμφώνου των Δημάρχων. Τα αποτελέσματα της έρευνας χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση του σχεδιασμού και της υλοποίησης του εν λόγω Σχεδίου Δράσης.
Design & Implementation of Sustainable Energy Action Plan (SEAP) in Local Authorities: The case of the Municipality of Kozani
Keywords: Τοπική αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Αειφόρος ανάπτυξη; Βιώσιμη ανάπτυξη; Περιφερειακός προγραμματισμός--Ελλάδα; Περιφερειακή πολιτική και ανάπτυξη--Ελλάδα; Σύμφωνο των Δημάρχων; Σχέδιο δράσης αειφόρου ενέργειας; Αξιολόγηση σχεδίων δράσης; Κλιματική αλλαγή; Φαινόμενο θερμοκηπίου