Η αξιολόγηση των Δημόσιων Υπηρεσιών Υγείας στην Ελληνική Δημόσια Διοίκηση: Εφαρμογή, επιπτώσεις, προοπτικές - Τσιοβούλου, Καλλιρόη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Αντικείμενο αυτής της Διπλωματικής Εργασίας είναι η Αξιολόγηση παροχής Υπηρεσιών Υγείας στο Δημόσιο Τομέα μέσα από την εφαρμογή κατάλληλων εργαλείων/μηχανισμών με σκοπό τη βελτίωση και την αναβάθμιση των υπηρεσιών αυτών προς τους λήπτες και τις λήπτριες καθώς και την αξιοποίηση και ορθολογική χρήση των Δημόσιων πόρων. Η Δημόσια Υγεία αποτελεί τον πιο ευαίσθητο και συγχρόνως νευραλγικό τομέα του κοινωνικού, πολιτικού και οικονομικού γίγνεσθαι σε παγκόσμιο επίπεδο, ιδιαίτερα στις μέρες μας που απειλείται από την πανδημία του Covid-19, με γνώμονα το Ε.Σ.Υ.. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.) καθιστά τον κύριο άξονα παροχής υπηρεσιών υγείας αλλά αντιμετωπίζει πολλές δυσλειτουργίες με αντίκτυπο στην ποιότητα παροχής υπηρεσιών υγείας, ιδιαίτερα στα χαμηλά εισοδηματικά επίπεδα. Η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας επηρεάζεται από συγκεκριμένες μεταβλητές όπως τη νοσοκομειακή υποδομή, την προσβασιμότητα στη δομή υγείας, η έκβαση ή η πορεία της υγείας του λήπτη, η οικονομική δαπάνη που θα βαρύνει τον ίδιο, αλλά κυρίως από την ικανοποίηση και τις προσδοκίες του ασθενή. Με αυτό το κίνητρο στην εν λόγω εργασία διεξήχθη έρευνα με ποιοτική μέθοδο μέσω ερωτηματολογίου, με σκοπό να αντλήσουμε αποτελέσματα από τους λήπτες υπηρεσιών υγείας και συγκεκριμένα στο Γενικό Νοσοκομείο Αττικής «ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ- ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΓΚ-ΠΑΙΔΩΝ ΠΕΝΤΕΛΗΣ», αναφορικά με την ικανοποίησή τους από τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας. Επίσης αναφέρονται ενδεικτικά και προγενέστερες έρευνες ώστε να σκιαγραφηθούν τα ζητήματα που αντιμετωπίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας διαχρονικά και σύμφωνα με τα υγειονομικά μοντέλα των άλλων κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ να επισημανθούν οι βελτιωμένες πρακτικές που τείνουν να εξυγιάνουν το σύστημα. Συμπεραίνουμε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα πρέπει να αναβαθμιστεί σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας και να παραχθούν στο μέγιστο βαθμό οι υπηρεσίες στο χώρο της Υγείας. Προτείνουμε νομοθετικές μεταρρυθμίσεις, συμπράξεις Δημόσιων και Ιδιωτικών Μονάδων Υγείας, σύσταση μοντέλου ψηφιακής Διακυβέρνησης-όπως ηλεκτρονική συνταγογράφηση – αναβάθμιση και επέκταση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΤΟΜΥ- ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΑΣ Π.Φ.Υ.) καθώς και εξορθολογισμό των οικονομικών και ανθρώπινων πόρων, ανεύρεση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης, με απώτερο στόχο την εξυγίανση της Δημόσιας Υγείας και την εξυπηρέτηση του Δημόσιου Συμφέροντος.
The Evaluation of the Public Health Services in the Greek Public Administration; implementation, consequences, perspectives
Keywords: Δημόσια υγεία--Ελλάδα; Αξιολόγηση; Υπηρεσίες υγείας--Ελλάδα; Ιατρική περίθαλψη--Ελλάδα; Ικανοποίηση ασθενών; Αναβάθμιση; Ε.Σ.Υ.; Προσβασιμότητα; Ανταποκρισιμότητα