Η συμβολή της Δραματικής Τέχνης στην Εκπαίδευση στην υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών σε παιδιά προσχολικής ηλικίας - Ουλή, Αγγελική (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Η παρούσα εργασία αποτελεί μια έρευνα που έχει σκοπό να αναδείξει τη σύνδεση της Δραματικής Τέχνης στην Εκπαίδευση και των τεχνικών της με την ενίσχυση των υγιεινών συνηθειών των παιδιών προσχολικής ηλικίας. Οι υγιεινές συνήθειες είναι πολύ σημαντικές για τον ανθρώπινο οργανισμό και την πορεία του στη ζωή. Τα παιδιά από νωρίς είναι χρήσιμο να γαλουχηθούν με τις κατάλληλες αρχές για να μπορέσουν να πορευτούν στη ζωή τους, ακολουθώντας όσο το δυνατόν πιο υγιή πρότυπα. Για να υλοποιηθεί η έρευνα αυτή συμμετείχαν 36 νήπια, χωρισμένα σε δύο ομάδες, απαρτιζόμενες από 19 και 17 νήπια αντιστοίχως. Η κάθε ομάδα επιτέλεσε το σκοπό της, αποτελώντας την πειραματική και την ομάδα ελέγχου της έρευνας δράσης. Στην πειραματική ομάδα εφαρμόστηκαν 12 παρεμβάσεις βασισμένες στις τεχνικές της Δραματικής Τέχνης στην Εκπαίδευση και με θεματολογία σχετική με τις υγιεινές συνήθειες. Η ομάδα ελέγχου δε δέχθηκε κανενός είδους παρέμβαση, ωστόσο απάντησε επίσης στα ερωτηματολόγια. Ειδικότερα, το ερωτηματολόγιο με τίτλο «Ερωτηματολόγιο Υγιεινών Συνηθειών» της Αικατερίνης Τζιόλα, απαντήθηκε και από τις δύο ομάδες, πριν και μετά από τις παρεμβάσεις που δέχτηκε η πειραματική ομάδα, με σκοπό να φανεί και να συγκριθεί η εξέλιξη των δύο ομάδων ως προς την υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών. Τα ποσοτικά δεδομένων αναλύθηκαν μέσω του προγράμματος SPSS και αρχικά έγινε χρήση του δείκτη Cronbach's Alpha, ώστε να διαπιστωθεί η αξιοπιστία του ερωτηματολογίου. Χρησιμοποιήθηκε, επίσης, το κριτήριο Wilcoxon για τον άξονα της διατροφής στην πειραματική ομάδα και το t για εξαρτημένα δείγματα για τους άξονες των συνήθειων προσωπικής υγιεινής και φυσικής δραστηριότητας. Για την ομάδα ελέγχου χρησιμοποιήθηκε για όλους τους άξονες το κριτήριο t-student. Τέλος, πραγματοποιήθηκε σύγκριση των μέσων όρων σε κάθε υποκλίμακα. Επιπλέον, εφαρμόστηκαν και ποιοτικά μέσα αξιολόγησης των αποτελεσμάτων της έρευνας, με τη χρήση συμμετοχικής παρατήρησης κατά τις παρεμβάσεις και ημερολογίου καταγραφής των διατροφικών συνηθειών των παιδιών της πειραματικής ομάδας. Με τον τρόπο αυτό η έρευνα ήταν ουσιαστικά μεικτή και τα συμπεράσματα τριγωνοποιήθηκαν και έγιναν πιο ξεκάθαρα, σαφή και εμπεριστατωμένα. Τόσο τα ποσοτικά όσο και τα ποιοτικά δεδομένα κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση επέδρασσε θετικά στην ενίσχυση των υγιεινών συνηθειών των παιδιών προσχολικής ηλικίας. Συμπερασματικά, η πειραματική ομάδα φαίνεται να βελτίωσε αισθητά τις υγιεινές συνήθειες της, ενώ αντιθέτως η ομάδα ελέγχου εμφάνισε πιο συγκρατημένη εξέλιξη.
Keywords: Δραματική τέχνη; Εκπαιδευτικό δράμα; Προσχολική ηλικία; Πειραματική ομάδα; Έρευνα δράσης; Διατροφή; Σωματική άσκηση; Μεικτή Έρευνα; Έρευνα δράσης; Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση; προσχολική ηλικία; νηπιαγωγείο; υγιεινές συνήθειες; διατροφή; σωματική άσκηση; προσωπική υγιεινή; έρευνα δράσης; πειραματική ομάδα; ομάδα ελέγχου