Το Διοικητικό Πλέγμα των Blake&Mouton ως εργαλείο αξιολόγησης του ηγετικού προφίλ διοικητικών στελεχών. Η περίπτωση της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του ΓΝ Καλαμάτας - Ψυχάρη, Ελευθερία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Διαχρονικά, η ανάγκη οι μάνατζερ να διαθέτουν ηγετικές ικανότητες και κυρίως να διαθέτουν ικανότητες προσαρμογής του ηγετικού τους προφίλ στα δεδομένα και τις ανάγκες του οργανισμού ή της επιχείρησης ή της διοικητικής οντότητας που ηγούνται, έθεσε το ζήτημα της μέτρησης/αξιολόγησης αυτών των ικανοτήτων με τη βοήθεια μοντέλων αξιολόγησης των ηγετικών χαρακτηριστικών των μάνατζερ. Από τα σημαντικότερα μοντέλα αξιολόγησης είναι αυτό του "Διοικητικού πλέγματος" ή "ManagerialGrid" των Blake&Mouton. Η διερεύνηση των χαρακτηριστικών του ηγετικού προφίλ των κατώτερων διοικητικών στελεχών (Προϊστάμενων) της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας δημόσιουνοσοκομείου, με τη χρήση του μοντέλου αξιολόγησης του "Διοικητικού Πλέγματος" των Blake&Mouton. Η έρευνα πεδίου διενεργήθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας κατά την περίοδο από 30 Οκτωβρίου μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2020. Το μέγεθος του δείγματος ανήλθε σε 170 νοσηλευτές (κατηγορίας ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ). Ως μέσο συλλογής χρησιμοποιήθηκε το ειδικό ερωτηματολόγιο "Leadership Self Assessment Questionnaire" της ομάδας Creative Property of The Vision Council. Οι υφιστάμενοι νοσηλευτές αξιολόγησαν τα ηγετικά χαρακτηριστικά των Προϊσταμένων τους, (έτερο-αξιολόγηση) σχετικά με το ενδιαφέρον τους για τον "εργαζόμενο" και την "παραγωγή", σύμφωνα με το μοντέλο αξιολόγησης των Blake&Mouton. Για την επεξεργασία των ερωτηματολογίων χρησιμοποιήθηκε το στατιστικό πρόγραμμα (SPSS - version 23.0) μέσω του οποίου πραγματοποιήθηκε η στατιστική ανάλυση και η εξαγωγή των αποτελεσμάτων και ακολούθησε αποτύπωσή τους στο Διοικητικό Πλέγμα, προσδιορίζοντας το στυλ ηγεσίας των Προϊστάμενων της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του ΓΝ Καλαμάτας. Η μέτρηση του ενδιαφέροντος των Προϊστάμενων της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του ΓΝ Καλαμάτας για τον "εργαζόμενο" και την "παραγωγή" έλαβε τις εξής τιμές: ενδιαφέρον για τον εργαζόμενο 6,5 και ενδιαφέρον για την παραγωγή 6,35. Η απεικόνιση των παραπάνω αποτελεσμάτων στο Διοικητικό Πλέγμα των Blake&Mouton(6,35/6,5) προσδιόρισε το στυλ ηγεσίας των Προϊστάμενων της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του ΓΝ Καλαμάτας στην περιοχή του "ασφαλούς προσανατολισμού" με μέτριο ενδιαφέρον τόσο για την "παραγωγή" όσο και τον "άνθρωπο", όπου οι Προϊστάμενοι λειτουργούν ως μάνατζερ "εκκρεμούς/συμβιβασμών" και "ισορροπίας" δυνατοτήτων μεταξύ της "ευθύνης" και της "υπακοής" και του τι "πιστεύει" ως διοικητικό στέλεχος και του τι "προβλέπει" το σύστημα. Η Νοσηλευτική Υπηρεσία του ΓΝ Καλαμάτας διαθέτει μια συμπαγή ομάδα διοικητικών στελεχών (Προϊστάμενες Τμημάτων) με ηγετικό προφίλ "ασφαλούς προσανατολισμού", που φαίνεται να διασφαλίζει φυσιολογική ροή παραγωγής νοσηλευτικών υπηρεσιών, ισορροπία σχέσεων ανάμεσα στα μέλη των νοσηλευτικών ομάδων, συνθήκες σταθερότητας στα νοσηλευτικά τμήματα και σιγουριά ότι εκτελούνται οι εντολές της διοίκησης, ενώ προοπτικά αυτά τα χαρακτηριστικά ηγετικού προφίλ "ασφαλούς προσανατολισμού" φαίνεται να μην μπορούν να διασφαλίσουν επιτυχή μετάβαση σε ένα σύγχρονο συμμετοχικό μοντέλο διοίκησης της νοσηλευτικής υπηρεσίας όπου η συμμετοχικότητα αντικαθιστά την εντολή, η ομάδα τον προϊστάμενο και η αυτενέργεια τις κατευθύνσεις.
The Blake and Mouton Managerial Grid as a tool for evaluating managers' leadership profile.The case of the Nursing Service at the General Hospital of Kalamata
Μ.Δ.Ε. 1
Keywords: Υπηρεσίες υγείας -- Διοίκηση και οργάνωση; Νοσοκομεία -- Διοίκηση και οργάνωση; Νοσοκομεία -- Παροχή υπηρεσιών Υγείας -- Ελλάδα -- Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας; Ηγέτης-ηγεσία; Στυλ ηγεσίας; Μοντέλα αξιολόγησης; Διοικητικό πλέγμα; Νοσηλευτική Υπηρεσία; Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας; Leader-leadership; Leadership style; Evaluation models; Managerial grid; Nursing Service; General Hospital of Kalamata