Όψεις της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα κατά την περίοδο 1949 – 1981: Αφετηρία και Σκαπανείς - Λαλέα, Χριστίνα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Η Ελλάδα το 1949 «βγαίνει» βαθιά πληγωμένη από έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο και προσπαθεί να βρει την ταυτότητά της μέσα στο ευρωπαϊκό και στο διεθνές γίγνεσθαι. Η κατάσταση στη χώρα το χρονικό αυτό διάστημα ομαλοποιείται, εκδημοκρατίζεται, εκσυγχρονίζεται, αστικοποιείται. Η εκπαίδευση ακολουθεί παρόμοια πορεία. Η πόλη της Καλαμάτας την περίοδο αυτή μεταλλάσσεται σε μια αμιγώς αστική πόλη με πλούσια κοινωνική και πολιτιστική ζωή. Όσον αφορά τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ιδρύονται νέα σχολεία. Με την εργασία αυτή επιχειρείται η μελέτη της ιστορίας της Μέσης Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα μέσα από την έρευνα στα εξής σχολεία: Εμπορική Σχολή, Οικονομικό Γυμνάσιο – Λύκειο, Γυμνάσιο Θηλέων, Α΄ Αρρένων, Σχολή Παπαφλέσσα.
Keywords: Εκπαίδευση, Δευτεροβάθμια -- Ελλάδα -- Μεσσηνία -- Ιστορία --20ός αιώνας -- Αρχειακές πηγές; Επαγγελματική εκπαίδευση -- Ελλάδα -- Μεσσηνία -- Ιστορία --20ός αιώνας -- Αρχειακές πηγές; Εκπαίδευση -- Ελλάδα -- Μεσσηνία -- Ιστορία --20ός αιώνας -- Αρχειακές πηγές; Μεσσηνία (Ελλάδα) -- Ιστορία -- 20ός αιώνας; 1949-1981; Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση; Καλαμάτα; Secondary Education; Kalamata