Αποτελεσματική οργάνωση και λειτουργία του αθλητικού τμήματος των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄βαθμού. - Παναγιωτοπούλου, Ευγενία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2014)
Η μελέτη του μοντέλου οργάνωσης και λειτουργίας των αθλητικών τμημάτων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης παρουσιάζει ερευνητική σημαντικότητα και χρηστικότητα γιατί έχει ως στόχο να συμβάλλει στον ανασχεδιασμό των πρακτικών διοίκησής τους βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητά τους. Σκοπός της εργασίας είναι να ανασκοπήσει την δημοσιευμένη γνώση για τον τρόπο λειτουργίας των αθλητικών τμημάτων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να αναδείξει την αναγκαιότητα και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η εφαρμογή σύγχρονων και ολοκληρωμένων συστημάτων διοίκησης με τη χρήση εργαλείων ποιότητας στην αποτελεσματική οργάνωση και λειτουργία των τμημάτων αυτών. Η παρούσα ερευνητική μελέτη έχει μεγάλο ενδιαφέρον αν κανείς λάβει υπόψη του ότι με βάση πρόσφατες έρευνες, οι συνεχόμενες αλλαγές του θεσμικού πλαισίου των Οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, η διευρυμένη γραφειοκρατία, η πελατειακή προσέγγιση, το συγκεντρωτικό στυλ διοίκησης και η έλλειψη διαδικασιών, δρουν ανασταλτικά στην αποτελεσματική λειτουργία τους και προβάλουν ως επιτακτική ανάγκη την εφαρμογή νέων μοντέλων διοίκησης. Τα υφιστάμενα συστήματα διοίκησης των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης κρίνονται πλέον αναποτελεσματικά μέσα σε ένα περιβάλλον αυξανόμενου ανταγωνισμού. Η μετάβαση από το πρότυπο του διοικούμενου πολίτη στο πρότυπο του πολίτη- χρήστη των δημόσιων υπηρεσιών, από την γραφειοκρατία που αποτελεί τροχοπέδη πρωτοβουλιών και αναπτυξιακών προοπτικών σε μία νέα διοικητική δομή με συνέπεια και αποτελεσματικότητα, αποτελεί την αφετηρία της επιτακτικής αναδιάρθρωσης του δημόσιου τομέα. Η τοπική αυτοδιοίκηση ως ένας θεσμός κοντά στον πολίτη, οφείλει να προσαρμόζεται στις εξελίξεις επιδιώκοντας τη βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας της διοικητικής της δράσης.
Organizational & operarational effectiveness of sports department of Local Government Municipalities.
Keywords: Αθλητισμός - Διοίκηση και οργάνωση; Τοπική αυτοδιοίκηση; Αθλητικά σωματεία - Διοίκηση και οργάνωση; Sports - Management; Local government; A; Διοίκηση αθλητισμού; Αθλητική υπηρεσία; Πολίτης- πελάτης; Γραφειοκρατία; Εργαλεία ποιότητας; Sport administration; Athletic department; Citizen-customer; Bureaucracy; Quality tools